Frankrijk: miljoenen betogers, maar vakbondsleiding twijfelt

Na de massale protestacties van vorige zaterdag tegen zowel het jongerenbanenplan CPE als de regering in het algemeen, is de centrale vraag hoe de strijd verder zal ontwikkelen. De woede tegen de CPE en de regering zijn enorm en werden nog versterkt door het brutale politie-optreden vorige zaterdag waarbij een postman zwaar gewond werd.

Robert Bechert

De postman is lid van de vakbond SUD-PTT en kwam in een coma terecht na een brutale aanval door de politie. Dit heeft een zelfde radicaliserende effect als de dood van Malik Oussekine in 1986, waarbij het protest tegen de toenmalige premier Chirac ertoe leidde dat een onderwijsbesparing moest worden ingetrokken.

Op dit ogenblik lijkt de regering vastberaden te zijn om haar aanval verder te zetten. Het patronaat begint echter te spreken over mogelijke toegevingen op het vlak van de CPE, maar dit wordt gezien als te beperkte toegevingen die bovendien te laat komen.

Volgens de meest recente opiniepeilingen verzet 73% van de bevolking zich tegen de CPE.

Maar de vakbondsleiding is, zoals wel eens meer gebeurt, aan het aarzelen. Ondanks een eerdere verbale dreiging met een algemene staking, wordt nu opgeroepen tot een “dag van actie” op 28 maart. Een vakbondsleider stelde dat die term gebruikt werd omdat “algemene staking” doet denken aan een “opstand”. De vakbondsleiding wil met andere woorden geen volledige confrontatie met de regering aangaan. Ze willen een protestdag in plaats van een mobilisatie voor de volgende stap in de strijd.

In tegenstelling tot andere linkse krachten heeft Gauche Révolutionnaire, onze Franse zusterorganisatie, steeds opgeroepen voor een algemene staking om de strijd tegen de CPE te verenigen met andere bronnen van ongenoegen wegens de aanvallen op de levensstandaard door Chirac en zijn regering.

Zoals Gauche Révolutionnaire stelde in een recente verklaring, komt de organisatie op “voor het idee van een massale en democratische staking. We denken ook dat er nood zal zijn aan een echt alternatief op het kapitalisme, een nieuwe partij die een instrument is in strijdbewegingen en in het verzet tegen het kapitalisme. Zo’n partij kan voortkomen uit de huidige beweging, als campagnecomités of stakingscomités die opgebouwd worden in de beweging hun eisen uitbreiden om de arbeiders en de jongeren te verenigen in de strijd tegen het kapitalisme.”

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist