ACV roept op voor betoging ter bescherming van delegees

Naar aanleiding van de veroordeling van Flightcare wegens het onrechtmatig ontslag van ACV-delegee Maria Vindevoghel, houdt de christelijke vakbond op 8 maart een protestbetoging in Zaventem. Flightcare kreeg tot 8 maart om de ontslagen delegee te reïntegreren in het bedrijf. Dat zal echter niet gebeuren en bijgevolg wordt betoogd aan de luchthaven van Zaventem. Hieronder vind je de oproep van het ACV.

Oproep van het ACV

Betoging voor een echte bescherming van de delegees: reïntegratieplicht

Op 6 februari werd de NV Flightcare – werkgever van Maria Vindevoghel – veroordeeld door de voorzitter van de Brusselse Arbeidsrechtbank op basis van de anti-discriminatiewet. De rechter bevestigt dat Flightcare een discriminerende handeling heeft gesteld door Maria te (willen) ontslaan. Tevens zegt de rechtbank dat er geen sprake was van overmacht. De rechter herhaalt de stelling van de sociaal bemiddelaar dat het begrip overmacht niet thuishoort in discussies rond beschermde werknemers.

Meer bepaald stelt de rechter dat de werkgever het "conflict" had moeten oplossen via sociaal overleg in plaats van Maria te (willen) ontslaan.

De rechter stelt ten slotte dat Flightcare binnen de 30 dagen moet antwoorden op de eis tot reïntegratie. Op 8 maart is het dus de laatste dag. Samen met Maria vragen we dan de definitieve reïntegratie.

Spijtig genoeg stelt de rechter dat de reïntegratie juridisch niet kan opgelegd worden. Als de werkgever niet reïntegreert, zal hij een schadevergoeding moeten betalen. Alhoewel de rechter duidelijk stelt dat de werkgever volledig in de fout is gegaan.

Dit is wraakroepend en maakt duidelijk dat een wetswijziging meer dan nodig is om dergelijke wantoestanden in de toekomst te vermijden: de reïntegratieplicht moet ingevoerd worden. Geen overdreven verzuchting want in andere Europese landen zoals Frankrijk en Duitsland bestaat die verplichting. Hier in België rijden sommige werkgevers nog altijd fluitend door het rode licht en betalen met de glimlach de boete. Telkens weer.

Momenteel vindt in het ACV een uitgebreide consultatie plaats over een aanpassing van de wetgeving betreffende de bescherming van de vakbondsafgevaardigden. Ook binnen het ABVV staat de problematiek bovenaan de agenda. Denk maar aan de betoging in Gent voor een betere bescherming enkele weken geleden naar aanleiding van het ontslag van 2 delegees bij Stora-Enso.

We gaan op dit élan verder: EEN ECHTE BESCHERMING VOOR ALLE DELEGEES!

Betoging. Woensdag 8 maart in Zaventem.

17u30 vertrek: kerkplein Zaventem. Mars naar de luchthave

19u: meeting en persconferentie in de vertrekhal van de luchthaven met o.a. prof Rigaux van de universiteit Antwerpen

Delen: Printen: