Spanje. Wij willen een referendum voor een republiek!

Banderas-republicanasSocialismo Revolucionario, de Spaanse afdeling van het CWI, riep op om massaal deel te nemen aan de betogingen die gisteren plaatsvonden rond de eis van een republiek.

De troonsafstand van Juan Carlos vestigt de aandacht op de crisis in het regime dat vanaf 1978 aan de macht is. In 1978 werd de nieuwe grondwet aangenomen in het proces van zogenaamde ‘democratische overgang’ dat een einde maakte aan het regime van Franco. De troonsafstand was helemaal geen toeval. Het is onderdeel van een poging tot ‘tweede overgang’ onder controle van de elite die de verwachtingen van al wie een oplossing voor de crisis wil controleert en binnen de perken houdt. De crisis raakt de meerderheid van de werkende bevolking bijzonder hard.

Socialismo Revolucionario roept op om dit proces te stoppen door het bezetten van alle pleinen rond de centrale gebouwen van de staat en door een campagne te voeren voor een referendum over de monarchie en het staatsmodel. Dat kan een goed startpunt zijn in de richting van de opbouw van een socialistische republiek die rekening houdt met de wil van alle volkeren die in de huidige Spaanse staat wonen.

We roepen alle arbeidersorganisaties, linkse partijen, vakbonden en sociale bewegingen op om de roep naar een referendum te ondersteunen en al het mogelijk te doen om de mobilisaties in die richting te ondersteunen.

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie