Anderhalf miljoen betogers in Rome tegen pensioenhervorming van Berlusconi

Meer dan anderhalf miljoen mensen uit alle delen van Italië kwamen samen op het Piazza San Giovanni in Rome vorige zaterdag om deel te nemen aan een betoging onder het motto "verdedig je toekomst", georganiseerd door de drie grootste vakbondsfederaties (CGIL, CISL, UIL).

Gerri Creegan, Lotta per il Socialismo, Italië

Grote betoging in Rome vorige zaterdag

Velen hadden er een lange reis opzitten om te kunnen deelnemen aan de betoging tegen de gehate pensioenhervormingen die de regering wil doorvoeren, maar ook de andere aanvallen op de rechten van de arbeiders. De actie was zo groot dat niet enkel het plein waar verzameld werd vol stond, maar dat er betogers waren zover je kon zien.

De sfeer was erg militant, waardoor de vakbondsleiders in hun toespraken de woede en strijdbaarheid moesten reflecteren. "De regering moet geen illusies hebben, deze contra-hervormingen zullen niet passeren", zei UIL-leider Angeletti aan de actievoerders. Dat werd overgenomen door Pezzotta van de CISL die beloofde dat: "onze mobilisatie vandaag niet eindigt, maar zal doorgaan tot onze doelstellingen bereikt zijn."

Epifani, de leider van CGIL, de grootste en meer linkse vakbondsfederatie, kreeg lang applaus toen hij sprak. Zelfs de politie-helikopters, die lager begonnen te vliegen, slaagden er niet in om de vakbondsleider het zwijgen op te leggen. Hij gaf een uitgebreide kritiek op het beleid van de regering. Hij verwees naar de slogan van de actie – "Verdedig je toekomst" – om te stellen dat de regering Berlusconi een land had gecreëerd dat armer en meer onzeker was. "Dit is niet enkel een gevolg van de pensioenhervorming, maar ook van de constante stijging van de levenskost, de toename in de arbeidsflexibiliteit en onzekerheid, de besparingen op de middelen voor het onderwijs en de gezondheidszorg." Epifani stelde dat Berlusconi een kleine minderheid verdedigt en geen oog heeft voor de behoeften van de meerderheid van de bevolking.

De woede en frustratie die velen voelen, werd duidelijk op de actie zaterdag toen beschreven werd hoe de betogers hun toekomst en die van hun families zien. Bovendien werd de actie steviger na de indrukwekkende staking bij het openbaar vervoer in Milaan op 1 december. Die staking trok de aandacht op de eisen van de arbeiders in de sector die vandaag moeten vechten om rond te komen met hun lage lonen.

Het effect van de betoging vorige zaterdag moet gezien worden in de context van aanhoudende stakingen en een militante sfeer onder de arbeiders. Deze week zijn er nog stakingen gepland door arbeiders van de luchtvaartmaatschappij Alitalia, en de transportarbeiders houden op maandag 15 december een 24-urenstaking.

De vraag wat de vakbonden nu zullen doen is nog onduidelijk. Totnutoe heeft enkel Pezotti melding gemaakt van de noodzaak om tegenvoorstellen te doen tegenover de pensioen-‘hervorming’ van de regering. Als andere partijen en vakbonden ter linkerzijde leiding zullen aanbieden voor de militante arbeiders, valt nog af te wachten.

Zowat alle leiders van de belangrijkste centrum-linkse partijen waren aanwezig. Er was ook een spreker van de Communistische Herstichting (RC), Franco Giordano (in afwezigheid van Bertinotti, de secretaris van de partij), die stelde dat de doelstelling van de beweging niet enkel mag gericht zijn op oppositie tegen de regering, maar dat de regering zelf ten val moet gebracht worden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie