Duitse verkiezingen tonen politieke crisis aan. Meerderheid stemt tegen sociale afbraak

De Duitse verkiezingen van 18 september betekenden een politieke aardverschuiving. De rood-groene regering werd weggestemd en ook de traditioneel burgerlijke coalitie van christen-democraten (CDU/CSU) en liberalen (FDP) haalt minder stemmen dan in 2002 en kan geen regering vormen. De nieuwe Linkspartei behaalde een opvallende score, maar bleef onder het potentieel dat naar voor kwam in de opiniepeilingen.

De hoop van de kapitalisten om met een zwart-gele regering een frontale aanval in te zetten op de rechten en verworvenheden van de arbeiders en werklozen, is doorbroken door deze verkiezingsuitslag. De enige echte winnaar van deze verkiezingen is de Linkspartei en daarmee komen de gevolgen naar voor van de protestbewegingen tegen de besparingsplannen Agenda 2010 en Hartz IV de afgelopen jaren. De doorbraak van de Linkspartei heeft ervoor gezorgd dat Schröder niet zomaar verder kan regeren, maar ook dat Angela Merkels poging om kanselier te worden mislukt is.

Het resultaat van de verkiezingen is duidelijk: er is geen meerderheid voor Agenda 2010 van Schröder (SPD) en Fischer (Groenen), maar ook geen meerderheid voor een scherpere aanval op alle sociale verworvenheden door Merkel (CDU/CSU) en Westerwelle (FDP). De afgelopen weken voerde de SPD campagne door in te spelen op de angst onder bredere lagen van de arbeiders voor een rechtse coalitie. Hierdoor hebben velen nog eens voor het “minste kwaad” gestemd om zo Merkel tegen te houden. De zogenaamde “bocht naar links” van de SPD in de verkiezingscampagne was een louter taktische wending.

Het verkiezingsresultaat versterkt de politieke onstabiliteit en de crisis van de burgerlijke instellingen en partijen. Welke regering ook gevormd wordt en wie ook de volgende kanselier mag zijn – het signaal van de kiezers is duidelijk en gericht tegen de politiek die enkel de belangen van de grote bedrijven en de banken verdedigt.

De verkiezingsresultaten van de Linkspartei moeten nu omgezet worden in een versterking van het verzet en de opbouw van een sterke partij die opkomt voor de belangen van de arbeiders en hun gezinnen.

De komende dagen zullen we verdere analyses en artikels publiceren over de Duitse verkiezingen, onder meer op basis van een extra uitgave van het blad van onze Duitse kameraden dat morgen verschijnt.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist