Repressie tegen anti-oorlogsprotest in Rusland

Zowel de EU en de VS aan de ene kant en Rusland aan de andere kant schermen met het argument van democratie. De EU die met haar trojka op dictatoriale wijze een vernietigend besparingsbeleid oplegt heeft Poetin geen lessen in democratie te geven. In het andere kamp is het hypocriet dat Poetin beweert de democratie en de bevolking op het Krimschiereiland te verdedigen, terwijl hij in eigen land anti-oorlogsprotest hardhandig de kop indrukt.

Zondag waren er in diverse Russische steden protestacties tegen de Russische interventie in Oekraïne. Er is een propagandacampagne gestart om deze interventie te rechtvaardigen als een strijd tegen ‘extremisten, terroristen en fascisten’. Het gaat echter om de regionale controle en de economische invloed.

De linkse socialisten in Rusland nemen deel aan het anti-oorlogsprotest. Ze bepleiten daarbij de eenheid van de werkenden in Oekraïne en Rusland. “We hebben dezelfde belangen, we hebben allemaal last van uitbuiting, armoede en werkloosheid”, schreven ze in een pamflet dat op de acties zondag werd verspreid. Er werd ook opgeroepen om anti-oorlogscomités op te zetten doorheen Rusland, Oekraïne en de Krim.

Met het anti-oorlogsprotest keren de linke socialisten zich tegen de imperialistische interventie van Rusland maar ook tegen inmenging door het Westerse imperialisme of door de nieuwe Oekraïense regering als het over het statuut van de Krim gaat. Een referendum in de Krim terwijl langs beide kanten geweren op de inwoners ervan gericht zijn, is evenmin een oplossing.

Het Russische anti-oorlogsprotest werd meteen de kop ingedrukt. Mensen werden opgepakt omdat ze affiches bijhadden. Er werden in Moskou ongeveer 350 mensen opgepakt, in St Petersburg nog eens 150. Een militante van het CWI, onze internationale organisatie, werd opgepakt omdat ze een anti-oorlogstoespraak hield. Beelden van de toespraak werden wel uitgezonden op de televisiekanalen in de Oekraïne.

De toespraak volstond om opgepakt te worden. Zondagavond laat werd de militante vrijgelaten. Wellicht volgt er een boete van ongeveer 400 euro. Dat is veel geld en het maakt duidelijk hoe dergelijke boetes worden gebruikt om iedere vorm van de oppositie en vrije meningsuiting in de kiem te smoren.

Videobeelden van de arrestaties

rusland2

rusland3

rusland4

rusland1

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie