Scholieren protesteren bij bezoek Britse onderwijsminister

De Britse onderwijsminister Michael Gove haalde recent uit naar de ‘linkse academici’ die Blackadder Goes Forth als propaganda gebruiken in lessen over de Eerste Wereldoorlog. Achteraf bekeken zal hij zich wellicht beklagen dat hij vervolgens op bezoek ging bij een school waarvan een voormalige leerling meespeelde in de reeks als Captain Darling. Bij dat bezoek botste de minister op protest.

Verslag door Chris Moore, Gloucestershire

De scholieren protesteerden tegen het asociale onderwijsbeleid van Gove. Ze zaten hem meer dan uur achterna in Marling, een school in Gloucestershire die recent 3,7 miljoen pond extra middelen kreeg. “Onderwijs mag niet alleen voor de elite toegankelijk zijn, dat is waarom ik protesteer”, stelde Janneke Bax-Pratt.

Honderden scholieren stonden een van de meest gehate regeringsleden op te wachten. Hij moest zich uiteindelijk terugtrekken in een klaslokaal met enkele vertegenwoordigers van de school en een lokaal conservatief parlementslid. Scholieren riepen ondertussen slogans als ‘Gove out’. Een handvol leerkrachten probeerde nog om de scholieren tegen te houden zodat ze niet te dicht bij de minister zouden raken. Maar de jongeren waren vastberaden om hun protest naar voor te brengen. Andere leerkrachten juichten het jongerenprotest toe. Velen gingen akkoord met de leden van de Socialist Party die voorstelden om bij volgende acties rond lonen en arbeidsvoorwaarden te bouwen aan een front van personeel en scholieren.

Janneke sprak in naam van velen toen ze stelde: “Gove is een lafaard, hij zou het lef moeten hebben om naar hier te komen en met gewone scholieren te spreken. Ik zou wel eens willen weten of hij nog scholen in de buurt zal bezoeken.” Will, een laatstejaars op Marling, voegde eraan toe: “Waarom bespaart Gove niet op zijn eigen loon in plaats van op het onderwijs en onze toekomst?”

De regering blijft de toegang tot het onderwijs moeilijker maken, enkel een steeds kleinere elite heeft straks nog toegang tot degelijk onderwijs. Bovendien gaat onderwijs steeds meer louter om het aanleren van feiten voor examens. Waarom zouden jongeren degelijk onderwijs moeten krijgen als er toch niet genoeg jobs zijn?

Het personeel ligt onder vuur door verdelende maatregelen voor de lonen en ook de pensioenen worden onder handen genomen. Tegelijk nemen werkdruk en stress toe. Nieuwe stakingsacties van de leerkrachten zouden wel eens brede steun van de scholieren kunnen krijgen. Het zou een onderdeel kunnen zijn van gecoördineerde syndicale strijd met andere vakbonden in de opbouw naar een algemene 24-urenstaking.


Britse onderwijsminister haalt uit naar Blackadder…

In het kader van de herdenkingen van het begin van de Eerste Wereldoorlog stelde de Britse onderwijsminister Michael Gove dat linkse academici ermee moeten ophouden om de populaire reeks Blackadder te gebruiken om “mythes” over de oorlog te propageren. Tony Robinson, Baldrick in de reeks, verklaarde dat de minister moet stoppen met de leraars op de vingers te tikken. De minister heeft vooral een probleem met het feit dat de laatste reeks van Blackadder de Britse legerleiding voorstelt als lafaards. Hij stelde in de krant Daily Mail dat de verkeerde voorstelling een uitdrukking vormt van “een ongelukkige dwang van sommigen om denigrerend te doen over zaken als patriottisme, eer en moed”. In de Eerste Wereldoorlog vielen meer dan 700.000 Britse doden in vaak verschrikkelijke omstandigheden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie