Aken: goed resultaat voor nieuwe linkse formatie

Op de verkiezingsavond kwamen een 50-tal aanhangers van de nieuwe linkse formatie WASG samen in Aken om de uitslag van de regionale verkiezingen te volgen. Zes weken werd intensief campagne gevoerd en de aanwezigen waren uiterst tevreden met de behaalde 2,2% in Noordrijn-Westfalen.

Marc Treude, gemeenteraadslid in Aken

Dietmar Schütteler, voorzitter van de personeelsraad in het bedrijf Monschauer Wasserwerke, en rechtstreekse kandidaat van de WASG in het district Aken Zuid (*) stelde: “De WASG heeft zich nu gevestigd als de vijfde partij van Noordrijn-Westfalen! We moeten daarop verder bouwen en het establishment verder opjagen.”

Het was onmiddellijk duidelijk dat er geen verkozenen zouden worden behaald (daar is 5% voor nodig), maar iedereen had het over een positieve ervaring en het enorme potentieel dat naar voor kwam bij het campagnevoeren. Er was geen enkele reden voor ontgoocheling. Met 3,4% in Alsdorf (een district in Aken) kon Jo Schieren als directe kandidaat één van de betere resultaten van de WASG neerzetten. Jo is een schilder en plakker, 37 jaar jong en sinds zowat 2 jaar ook lid van de SAV. “We konden enkel dromen van zo’n resultaat”, verklaarde hij.

De SAV was bijzonder actief in de verkiezingscampagne in Aken. In die delen van de stad waar de SAV reeds langer actief is, werden een aantal van de beste WASG-resultaten bereikt. In het kiesbureau Kaiserplatz, waar gemeenteraadslid Marc Treude woont, haalde de WASG 5,7%. In Herzogenrath-Merkstein werd bijzonder actief campagne gevoerd door een nieuw lid van de SAV en haalde de WASG in één kiesbureau 10,3%.

Tijdens de verkiezingsavond ontwikkelde zich een debat over de nieuwe verkiezingen die er komen en de mogelijkheid om daarbij een verkiezingsafspraak te maken met de PDS. Heel wat WASG-leden denken dat een samenwerking met de PDS niet haalbaar is, maar dat de WASG zich actiever moet profileren onder de arbeiders en werklozen. Het zijn die lagen die de basis kunnen vormen voor een sterke beweging die ook in staat is om goede electorale resultaten te behalen.

Niemand vond dat er moet gewacht worden op figuren als Lafontaine of Otmar Schreiner. In de vier maanden sinds haar oprichting, heeft de WASG de basis gelegd voor de opbouw van een nieuwe partij. Diegenen die daarbij een rol hebben gespeeld, waren daar alvast trots op.


(*) Het Duitse kiessysteem voor de regionale parlementen omvat zowel een lijst van kandidaten voor de volledige regio als directe kandidaten die in een klein kiesdistrict opkomen. Een overzicht van de resultaten van de WASG in ieder kiesdistrict, vind je hier.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist