Socialisme 2013 en vrouwenstrijd…

De laatste jaren is het debat over vrouwenrechten ook in de massamedia terug van weggeweest. Er was DSK, gevolgd door een hele sliert bekendmakingen van seksistisch gedrag, ongewenste intimiteiten en misbruik door hooggeplaatste figuren in zowat alle Europese landen. De dood van Savita Halappanavar vorig jaar in Ierland en de strijd voor het recht op abortus die erop volgde bracht het abortusdebat terug op de voorgrond. In India barstte de strijd los tegen de vaak voorkomende brutale verkrachtingen, die door politie en gerecht tot nu toe onbestraft werden gelaten.

In België reageerde de regering op het toegenomen bewustzijn rond seksisme en vrouwendiscriminatie met een wet op seksisme, waarbij de beruchte GAS-boetes worden ingezet. Zal dit de emancipatie van vrouwen vooruit helpen? Wij betwijfelen het sterk, gezien de crisis en de besparingspolitiek van de regering de meerderheid van vrouwen hard raakt: de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen, de maatregelen in het (brug-)pensioen, de loonbevriezing, de afbraak van openbare diensten en zorg,…

In de volgende commissies gaan we de discussie aan over twee thema’s waarmee vrouwen worden geconfronteerd.

Oorzaken van geweld op vrouwen en hoe ertegen vechten? Zaterdag 13 april, 15-17u30

In India vloog het deksel van de pan na nog maar eens een brutale groepsverkrachting met de dood van het slachtoffer tot gevolg. Honderdduizenden vrouwen en mannen kwamen de straat op met de eis dat hieraan een einde moet komen. En het is niet enkel in India dat de meest barbaarse vormen van geweld op vrouwen met de regelmaat van de klok voorkomen. Vrouwen worden zowel geraakt door staatsgeweld in landen als Iran, als door geweld op straat en binnen het gezin. Verkrachting wordt in alle gewapende conflicten in de wereld gebruikt als oorlogswapen, de Congolese vrouwen ondergaan deze systematische vorm van geweld nu al gedurende decennia.

De strijd neemt toe in India, maar ook in andere landen. Om die strijd te winnen, zal echter meer nodig zijn dan wetten en strengere straffen. Ook in landen als België, waar de wettelijke ongelijkheid zo goed als weggewerkt is, is er per week één officiële aanklacht bij de politie voor verkrachting in een secundaire school. Hoeveel gevallen zijn dan niet gekend? In Europa sterven elke dag zeven vrouwen door partnergeweld.

Is dit een quasi onvermijdelijke oorlog tussen de seksen? Veel feministen vertrekken van die basisstelling. Socialisten zien de oorzaken van geweld op vrouwen eerder in het bestaan van een klassensamenleving, van een systeem dat systematisch ongelijkheid creëert en versterkt om de privileges van de machthebbende elite te vrijwaren. De vooruitgang in de vrouwenemancipatie in de ontwikkelde kapitalistische wereld is er niet zomaar gekomen, daar is strijd voor gevoerd. En die strijd is niet enkel door de vrouwenbeweging gevoerd: de strijd voor degelijke lonen, openbare diensten en de sociale zekerheid – de strijd van de arbeidersbeweging – heeft een enorme en beslissende bijdrage geleverd in het creëren van de voorwaarden voor een betere positie van vrouwen. Die analyse is belangrijk om tot een correcte strategie te komen in de strijd tegen geweld op vrouwen.

Mandy (Luik) en Mirre (Gent), beide actief in de LSP-vrouwencommissie, verdedigen een socialistische visie op het fenomeen van geweld op vrouwen en bekijken hoe de strijd vooruit kan worden gebracht.

Het pro-keuze debat over het recht op abortus. Zondag 14 april, 10-12u.

Sinds enkele jaren is ook in België een zogenaamde “pro-life”-beweging actief. Ze organiseren een jaarlijkse Mars voor het Leven en ze zetten regelmatige piketten aan verschillende abortuscentra, waar ze vrouwen intimideren en een schuldgevoel willen aanpraten.

De discussie over hoe hierop moet worden gereageerd, is nog volop bezig. Moet het fenomeen worden genegeerd of moet een tegenbeweging worden opgebouwd? De Belgische sprekers in het debat waren allemaal betrokken in de actie tegen de laatste Mars voor het Leven. Ze denken dat negeren geen optie is, het komt erop neer dat die reactionaire groepen de kans wordt geboden zich breder uit te bouwen.

Maar als het hier gaat om het uitbouwen van een tegenbeweging tegen de pro-lifepiketten aan de abortuscentra vooraleer het fenomeen een breder karakter aanneemt, gaat in Ierland de strijd door voor het recht op abortus zelf. Een deelneemster aan die strijd, Aine Nic Liam, lid van onze zusterpartij Socialist Party in Ierland, spreekt in het debat over hoe het recht op abortus in Ierland gewonnen kan worden.

Sprekers:

  • Aurore De Keyzer, vertegenwoordigster van JocF
  • Marita De Neubourg, Rood-Gent en betrokken in de uitbouw van een buurtcomité tegen de prolifepiketten aan het Gentse abortuscentrum.
  • Aine Nic Liam, Socialist Party Ierland, actief in de beweging voor het recht op abortus
  • Aïsha Paulis, verantwoordelijke vrouwencommissie LSP
  • (Vrouwencommissie ABVV-Brussel – naam nog nader te bepalen)

Voorbereidende lectuur

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie