Bijeenkomst om het Ierse NEEN te ondersteunen

Op 31 mei stemmen de Ieren in een referendum over het Fiscaal Pact dat de EU wil doorvoeren. Het gaat in werkelijkheid om een pact waarmee het besparingsbeleid wordt geïnstitutionaliseerd. Ter ondersteuning van de campagne om tegen te stemmen, kwamen er gisteren een 80-tal mensen bijeen aan Schumann. Deze actie van internationale solidariteit ging uit van de Europese Actiecomités en de CNE (de bediendencentrale van het ACV).

Verslag en foto’s door Nico M (Brussel)

Verschillende sprekers namen het woord op de actie. Onder hen ook Stéphanie van LSP die een boodschap in naam van Europarlementslid Paul Murphy bracht. Die hield eraan om de Belgische betogers te bedanken. Paul is het enige Europarlementslid uit Zuid-Ierland dat campagne voert om NEEN te stemmen. Hieronder een vertaling van de brief van Paul aan de betogers.


Non au traité d’austérité de l’Union Européenne !

Neen aan het besparingsverdrag van de Europese Unie !

Paremos o tratado de austeridade da Uniao Europeia !

NO to the austerity treaty of the European Union !

Beste kameraden en vrienden van het CNE en de Europese Actiecomités,

Beste deelnemers aan deze solidariteitsactie met de ‘Neen’-campagne voor het referendum van 31 mei in Ierland,

Gezien de inzet van de campagne en de strijd tegen de Ierse elite, kan ik hier jammer genoeg niet aanwezig zijn. Met deze brief wil ik deze actie verwelkomen en jullie in naam van Europees Verenigd Links en de Socialist Party (Ierse afdeling van het CWI) bedanken voor jullie solidariteit.

Het belangrijkste argument van het Ja-kamp is de dreiging dat de regering bij een neen-stem geen tweede ‘reddingsplan’ zal kunnen bekomen als gevolg van de ‘chantage-clausule’ die is opgenomen in het Verdrag over het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Maar die regels inzake het ESM werden op de Europese Raad unaniem goedgekeurd, dat betekent dat ook de Ierse regering mee heeft beslist om deze clausule op te nemen. Er is een enorme campagne van het establishment om in te spelen op de angst van de bevolking tegenover de crisis. Het patronaat komt op een erg directe wijze tussen, alle gevestigde partijen schermen met de catastrofale economische gevolgen indien het neen-kamp het haalt.

Als het Besparingsverdrag erdoor komt, zal dit rampzalig zijn voor de Ierse arbeiders. Dit kan mogelijk leiden tot een enorme recessie aangezien er nogmaals 5,7 miljard euro moet bespaard worden op de cruciale openbare diensten.

Er is verandering nodig, we moeten de speculanten laten opdraaien. Er is nood aan een programma van massale publieke investeringen om werk te creëren en voor het welzijn van de bevolking. Er is een massale publieke investering nodig in het onderwijs en in de gezondheidszorg. Dat is ook nodig om te vermijden dat het aanhoudende besparingsbeleid uiteindelijk leidt tot het bankroet van het land.

Met dit verdrag zal de druk van de trojka (EU, ECB en IMF) op Griekenland, Portugal en Ierland worden veralgemeend doorheen de hele Eurozone. Dit verdrag zal de verschillende Europese regeringen veroordelen tot een permanent besparingsbeleid. Het is een nieuwe poging om de dominantie van de dictatuur van de markten te verzekeren.

Met een NEEN-stem willen we ingaan tegen dat algemene offensief dat erop gericht is om de arbeiders en hun gezinnen doorheen Europa te laten betalen voor de crisis. We willen bouwen aan een brede beweging van verzet tegen de besparingen in Europa.

We zullen de komende dagen blijven vechten om de Ieren te overtuigen van een NEEN-stem. Deze actie ondersteunt ons. De Ieren zullen niet geïsoleerd zijn als ze tegen de besparingen stemmen. Onze strijd stopt niet op 31 mei. Wat ook het resultaat van het referendum zal zijn, we zullen ons moeten voorbereiden op strijd tegen de besparingen die voor ons staan. Die strijd kan enkel succesvol zijn als de arbeiders doorheen Europa gaan voor een verenigd verzet tegen de besparingen en voor een degelijke toekomst.

Paul Murphy, Europarlementslid – Socialist Party, GUE/NGL


Voor een alternatief op de besparingen in Europa

Op woensdag 20 juni is er om 19u30 in de Garcia Lorca in Brussel een meeting met verschillende verkozenen van de GUE/NGL en vertegenwoordigers van linkse allianties. Ook Paul Murphy zal op deze meeting spreken, naast vertegenwoordigers uit Spanje, Italië, Duitsland,…

Het initiatief voor de meeting gaat uit van de Belgische federatie/afdelingen van de PSU (Marokko), Izquierda Unida (Spanje), Refundazione Comunista (Italië) en Die Linke (Duitsland) in samenwerking met het initiatief ‘Onze gemeenten terug in eigen handen nemen’ (dat wordt ondersteund door LSP, PH en CAP) en Rood!.


Foto’s van de actie

Yiorgos Vassalos, Europese Actiecomités, Solidariteitsinitiatief van Grieken in verzet

Martin Willems, secretaris CNE Brussel

Stephanie (LSP) met boodschap van Paul Murphy

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie