Geslaagde stakingsdag in Antwerpen

Vandaag werd de stakingsdag in Antwerpen goed opgevolgd. Het begon deze morgen met geslaagde blokkades aan de Antwerpse haven. De stakersposten kenden een grote opkomst en zorgden ervoor dat de grote bedrijven op minimumbezetting moesten draaien. Later op de voormiddag volgde een geslaagde actie aan de Meir waar een 80-tal winkels werden geblokkeerd door enkele honderden syndicale militanten.

De stakersposten aan de Scheldelaan en de Noordlaan waren al vroeg in de weer. Op de stakersposten waren er vooral militanten van de Algemene Centrale en de Metaalbond. Daaronder ook vrij veel jongeren en een goede opkomst. De filterblokkade zorgde er al snel voor dat het hele havengebied plat lag. Het Gemeentelijk Havenbedrijf verklaarde "verbolgen" te zijn. Maar dat waren de actievoerders ook. Er werd beweerd dat 1 miljoen euro per uur verlies wordt gemaakt. Blijkbaar zijn er dus wel degelijk middelen om onze lonen met meer dan 0,3% op twee jaar tijd te verhogen.

Ook elders in de provincie waren er acties. Op de provinciale betoging van 18 februari was er al een sterke delegatie van DAF uit Westerlo. Dat kreeg nu een vervolg met een blokkade van de N19 ter hoogte van de autosnelweg. In de voormiddag was er ook een geslaagde actie op de Meir in Antwerpen met enkele honderden delegees en militanten, voornamelijk van BBTK en ook groepen van de Algemene Centrale en andere centrales. Er werden een 80-tal winkels op een goed georganiseerde wijze afgezet. Er passeerde een kleine delegatie van ACV-militanten die op applaus werden onthaald. Deze actie werd rond half een gestopt.

De acties in Antwerpen waren geslaagd omwille van de massale aanwezigheid op de stakersposten. Het toont het potentieel van georganiseerd verzet en de kracht van ons aantal. Hieronder enkele foto’s van de actie op de Meir.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie