Home / Geen categorie / LBC en CNE doen de muur van de winst vallen

LBC en CNE doen de muur van de winst vallen

Maandag 11u, de militanten van LBC en CNE verzamelen aan de Kunstberg in Brussel voor een concentratie tegen het IPA. In de toespraken worden de duizenden aanwezige militanten en afgevaardigden verwelkomd. ABVV-militanten van de bediendecentrale BBTK/SETCa en van de Algemene Centrale voeren mee actie. De woede over het IPA en de sociale afbraak die dat teweeg brengt, is voelbaar, zowel in de toespraken als onder de toehoorders.

Verslag en foto’s

Men benadrukt de bereidheid om te strijden voor het statuut van alle werknemers, arbeiders en bedienden, ook al om de media van antwoord te dienen die de bedienden egoïsme verwijten omdat ze het akkoord verwerpen. Van de sprekerstribune wordt opgeroepen voor een strijdbaar gemeenschappelijk vakbondsfront tegen het IPA. Onder de slogan “tous emsemble, allemaal samen” vertrekt men in betoging naar de Nationale Bank.

Op zeer duidelijke manier wordt voor de nationale bank de kloof aangetoond tussen de anti-sociale aanvallen op de werknemers en de winsten van de Bel 20-bedrijven. Een voor een worden de bedrijven afgeroepen: hun winst, de lonen en de bonussen van de directie en dat allemaal genoteerd op grote kartonnen dozen die als een muur op elkaar worden gestapeld. Het laatste cijfer is dat van alle Bel 20 bedrijven samen, goed voor maar liefst 17 miljard euro winst! Op de achterzijde van elke kartonnen doos staat het gedeelte dat wordt toegekend aan de arbeiders: 0,3% loonsopslag op 2 jaar tijd. Dit type acties moet aangemoedigd worden. Op het einde hebben de syndicalisten de muur symbolisch gesloopt. Vandaag hebben we behoefte aan een strijdbaar actieplan tegen alle patronale aanvallen: index, statuut en lonen. Dit plan moet bediscussieerd worden onder de militanten van de vakbonden en gekoppeld worden aan politieke discussies. Ondanks de winsten en de bonussen blijven de bedrijven zich steeds meer rijkdom toe-eigenen.

Leave a Reply