Oost Timor. Soldaten staken tegen lage lonen en geweld. Australische regering stuurt troepen.

De Australische premier John Howard stuurde 200 soldaten naar Dili, de hoofdstad van Oost Timor. Dit zogezegd om de internationale luchthaven te beschermen. Howard stelde in het parlement dat ook helicopters en een C130-vliegtuig worden gestuurd. Nog eens 1.300 militairen zullen snel beschikbaar zijn in Oost Timor om een grondoperatie mogelijk te maken.

Antony Maine, Melbourne, Australië

Howard stelde dat de actie in het nationale belang van Australië is aangezien een “zwak en onstabiel regime” in de regio erg snel een “Australisch probleem” kan veroorzaken.

De regering van Oost Timor wordt geconfronteerd met een rebellie van zowat de helft van het leger. Heel wat soldaten zijn in staking gegaan uit protest tegen de lage lonen en de brutaliteiten van de militaire oversten.

In april organiseerden de soldaten een vreedzame betoging in Dili. Die betoging werd ondersteund door zo’n 4.000 burgers die mee opstapten. Op het bevel van premier Alkatiri opende de politie het vuur op de betogers. Er vielen minstens vijf dodelijke slachtoffers. Sinds deze betoging, zijn er naar verluidt nog andere tegenstanders van het regime vermoord door de politie.

Het regime van Alkatiri was steeds een partner van Howard en de heersende klasse in Australië. De voorbije jaren heeft Alkatiri ervoor gezorgd dat Australië de controle kon verwerven over olie- en gasreserves in de Straat van Timor.

De arbeiders in Australië hebben meer gemeen met de strijd van de arme massa’s in Oost Timor, dan met Howard of Alkatiri. Beide regeringen proberen de arbeiders en hun gezinnen onder de knoet te houden. De arbeidersbeweging in Australië moet zich verzetten tegen Howard die probeert de rol te spelen van een mini-imperialistische macht in de regio om zo de belangen van de grote bedrijven te verdedigen.

Delen: Printen: