ABVV-leiding stopt acties officieel en laat zich positief uit over het Generatiepact

Het ABVV kondigde officieel aan wat de meeste militanten al wisten: de beweging tegen het Generatiepact wordt stopgezet. De “landing” is officieel. Om dit enigszins goed te praten, stelt de ABVV-leiding dat de stakingsacties in oktober heel wat “verbeteringen” hebben opgeleverd. Geen verbeteringen voor de arbeiders en hun gezinnen, maar verbeteringen “aan de regeringsmaatregelen”.

Het ABVV stelt dat er geen draagvlak meer is voor een nationale staking tegen het regeringsbeleid. Er komen nog beperkte acties in een aantal sectoren of bedrijven “om de druk op de werkgevers vol te houden”.

Tevens wordt nu plots relatief positief gesproken over het Generatiepact. Nochtans kwam er vorige week nog een standpunt van de ABVV- en ACV-vrouwen die aanklagen dat door het Generatiepact 71% van de vrouwen niet langer toegang zal hebben tot brugpensioen. De kwestie van gelijkgestelde periodes en de definitie van zware beroepen blijft een belangrijke kwestie volgens ABVV en ACV. Maar er worden geen acties meer georganiseerd.

Dat er geen draagvlak bestaat voor de acties is een complete verdraaiing van wat er gebeurd is. Na de succesvolle stakingsacties op 7 en 28 oktober werd door de basis verwacht dat er op de betoging van 28 oktober nog een actieplan zou worden afgekondigd. Dat actieplan kwam er niet. Of toch wel, een maand na de betoging van 28 oktober werden enkele acties aangekondigd om de beweging volledig uit te doven.

Dat het actieplan van begin december een “uitdoofscenario” was zoals wij dat schreven, wordt nu bevestigd. ABVV stelt dat er geen draagvlak is voor verdere stakingsacties en legt zich in de praktijk neer bij het Generatiepact.

Deze tamme houding en het falen om het potentieel van de beweging tegen het Generatiepact te benutten, verzwakt de positie van de vakbonden in de discussies over de loonmatiging en de index. Regering en patronaat willen rond die punten immers al direct een nieuwe aanval lanceren. De zwakte van de vakbondsleiding, zet hen aan tot agressie.

Xavier Verboven heeft gelijk als hij stelt dat iedere aanval op de index een “oorlogsverklaring” zal zijn. Maar na het falen van de leiding bij de discussies over het IPA en het Generatiepact, zal ook veel kritischer gereageerd worden tegenover de vakbondsleiding.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie