Racistisch geïnspireerde controle in Antwerpen-Centraal

In het Centraal Station te Antwerpen vond gisteravond een grootschalige razzia plaats waarbij de Dienst Vreemdelingenzaken samen met de politie iedereen controleerde. Alhoewel, niet iedereen moest zijn paspoort tonen. Enkel wie een kleurtje had en op het eerste zicht als vreemdeling kon bestempeld worden, werd tegengehouden. We zagen hoe een volledige bus met mensen zonder papieren werd afgevoerd.

De controle vond plaats tussen 20u en 22u30 en werd groots opgevat. Een aantal uitgangen van het station werden afgezet zodat iedereen langs een paar centrale uitgangen naar buiten moest. Aan die uitgangen stonden telkens een aantal politie-agenten vergezeld door mensen van de Dienst Vreemdelingenzaken. Alle migranten die van of naar de trein gingen moesten hun papieren tonen. Wie geen papieren kon voorleggen werd onverbiddelijk opgepakt en op een bus van de politie gezet.

Verschillende LSP-leden passeerden tijdens de controle langs het station. Toen één van hen een foto wou nemen, werd dit verboden door een politie-agent. Een ander lid kon toch onopvallend twee foto’s nemen. Het was echter niet mogelijk om scherpe foto’s te nemen op een ogenblik dat mensen werden opgepakt. We zagen wel bijvoorbeeld hoe een jonge Afrikaanse vrouw al huilend werd meegenomen en op de bus gezet omdat ze geen papieren kon voorleggen. Verschillende andere mensen met een donkere huidskleur werden eveneens ondervraagd en sommigen werden opgepakt. Toen wij er passeerden zat de bus met opgepakte mensen al vrij vol. Een kameraad vroeg aan een politie-agent wat er juist gebeurde. Die antwoordde dat er een "algemene identiteitscontrole" was. Algemeen? Waarom werden dan enkel migranten gecontroleerd? Dat volstond om ook de kameraad die deze vraag stelde aan een politie-agent te onderwerpen aan identiteitscontrole… Wellicht was dat zowat de enige controle van een autochtoon.

Het is duidelijk dat de controle er enkel en alleen op gericht was om migranten te viseren en mensen zonder papieren op te pakken. Dat was ook de reden waarom de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) aanwezig was met een team. De controle was racistisch geïnspireerd en willekeurig op basis van huidskleur. Het optreden was schokkend. De Linkse Socialistische Partij protesteert tegen het willekeurige repressieve optreden van de politie en de samenwerking die daarbij werd aangeboden door de Dienst Vreemdelingenzaken.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist