Mechelen en Antwerpen: campagnedagen voor jongerenmars

Op vrijdag en zaterdag werd in Mechelen en Antwerpen door de regionale werking van LSP campagne gevoerd voor de Jongerenmars voor Werk op 19 maart in Brussel. Vrijdagavond voerden een 20-tal leden campagne aan het station van Mechelen, zaterdag waren een 25-tal leden actief in de Antwerpse binnenstad.

Wouter Gysen, LSP-Mechelen

Op een vrijdagavond is er aan het Mechelse station redelijk wat passage. We hadden enkele spandoeken en vlaggen bij en scandeerden slogans door onze megafoon. Hierdoor verkochten we heel wat bladen en stickers. In Mechelen alleen verkochten we zo’n 50 nummers van ons maandblad en kregen we heel wat positieve reacties.

Een jonge Mechelse kameraad, Bart Van Ransbeeck, sprak over de toenemende werkloosheid en de hypocrisie van de aanval op de werklozen op een moment dat er in de regio voor iedere 33 officiële werklozen maar 1 job is. Intussen hebben de 30.000 grootste Belgische bedrijven hun winsten verdubbeld. In Nederland en Duitsland worden werkloze vrouwen soms zelf verplicht om zich te prostitueren om hun recht op uitkering niet te verliezen.

Leen Hermans uit Turnhout sprak over het enorme gebrek aan betaalbare kinderopvang en het gebrek aan werk dat door uitzendbureau’s geschikt geacht wordt voor vrouwen. Ook is de flexibiliteit vaak zo hoog dat alleenstaande moeders hun werkuren niet tijdig kennen om nog degelijke opvang van de kinderen te kunnen regelen. Vrouwen verdienen voor hetzelfde werk nog steeds een kwart minder dan een man. Ook is het zo dat vrouwen het vaak met deeltijds werk moeten stellen en dus ook deeltijds loon. We willen geen loon waarmee we slechts kunnen ‘overleven’, we willen een loon waarmee we kunnen ‘leven’! Het is deze strijd die we met de arbeidersbeweging willen voeren.

Iedereen die vrijdagavond langs het station passeerde zal gemerkt hebben dat de Jongerenmars voor Werk op 19 maart een strijdbare betoging kan worden.

Eenzelfde activiteit vond zaterdag plaats in Antwerpen. Daar waren we met ruim 20 kameraden en voerden we eerst campagne op de Meir en nadien op de Groenplaats. Onze spandoeken, pamfletten en sterke aanwezigheid gingen ook daar niet onopgemerkt voorbij. We voerden er enthousiast campagne en zullen op dit elan verder gaan om van de Jongerenmars op 19 maart een succes te maken.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist