Home / Jongeren / Internationaal verzet tegen Trump en co – Protesteer mee als hij ons land bezoekt!

Internationaal verzet tegen Trump en co – Protesteer mee als hij ons land bezoekt!

Vorig jaar bracht de racistische en seksistische miljardair Trump al een bezoek aan ons land. Dat ging gepaard met een grote betoging tegen Trump en alles waar hij voor staat. Overal waar de Amerikaanse president komt is er protest. In Groot-Brittannië worden jongerenprotesten gepland tijdens het bezoek van Trump in juli. Naar aanleiding van de NAVO-top doet Trump op 7 juli ook ons land aan. Wij roepen op om mee te betogen!

In de VS waren er bij het aantreden van Trump de grootste betogingen uit de geschiedenis van het land. Nadien volgden tal van bewegingen. De laatste waren onder meer het verzet van jongeren tegen de lakse wapenwetgeving die leidt tot dodelijke schietpartijen op scholen of nog de golf van verontwaardiging tegen het opsluiten van kinderen in kooien aan de Mexicaanse grens.

Wereldwijd zijn velen bezorgd om het beleid van Trump. Hij lijkt zo roekeloos dat een uitbreiding van oorlogen en nieuwe conflicten niet uitgesloten zijn. Hij heeft lak aan klimaatakkoorden, zelfs als die niet volstaan om de enorme uitdagingen waar de planeet voor staat aan te pakken. Trump is de brutale spreekbuis van een deel van het Amerikaanse kapitaal.

Het protest is niet enkel gericht tegen de persoon van de Amerikaanse president, maar tegen het reactionaire beleid van haat, verdeeldheid en inhaligheid waar hij voor staat. Een systeem waarin Trump de machtigste persoon van de planeet kan worden, kan enkel een systeem in crisis zijn.

Het Trumpisme is een symptoom van het falen van het kapitalisme, zowel in de VS als de rest van de wereld. Door zich op cynische wijze voor te stellen als een ‘anti-establishmentkandidaat’ won Trump de stemmen van een minderheid van misnoegde en vervreemde kiezers, ook onder de werkende klasse.
Maar het zijn de miljardairs die voordeel halen uit het beleid van Trump. Hij verdedigt de belangen van de 1% rijksten tegen de rest. Hij doet er alles aan om racistische vooroordelen terug groot te maken, zodat de aandacht afgeleid is van het beleid van besparingen en armoede voor de meerderheid van de bevolking.

Het beste antwoord op het Trumpisme is niet dat van het minste kwaad van gevestigde politici zoals Hillary Clinton, maar een socialistisch alternatief van solidariteit en gelijkheid. Bouw mee aan het verzet tegen Trump: kom naar de betoging op 7 juli en stap met ROSA en ALS op tegen alles wat ons verdeelt!

ZATERDAG 7 juli – 15h – Brussel Noord