Jaaroverzicht (6) Jongeren in verzet

Jaaroverzicht (6)

In dit onderdeel van ons jaaroverzicht kijken we terug naar enkele belangrijke acties of ontwikkelingen op het vlak van thema’s die vooral betrekking hebben op jongeren of die een belangrijke plaats in onze jongerenwerking innemen. We kijken naar onder meer het anti-fascisme, de situatie in het onderwijs, de discussie over de hoofddoeken,…

Antifascistische strijd blijft nodig

Strijd tegen extreem-rechts blijft meer dan nodig. In 2009 werden de Actief Linkse Studenten meermaals het slachtoffer van extreem-rechts geweld. In januari werden vernielingen aangebracht in onze lokalen aan de ULB. In maart werd een bijeenkomst van de ALS in Antwerpen verstoord en begin oktober kwam het opnieuw tot een confrontatie in Antwerpen. Daarbij slaagden we er in om de fysieke charge op onze bijeenkomst af te weren. De “autonome kameraden” die ons aanvielen, moesten afdruipen en maakten nadien bekend dat een “tweede generatie” het moest overnemen na het debacle van hun actie op 8 oktober.

De linkse socialisten stonden opnieuw vooraan in het organiseren of deelnemen aan anti-fascistische acties. We trokken ook naar het buitenland, met deelname aan een betoging in Maastricht op 1 maart. Een grotere actie was uiteraard opnieuw de anti-NSV betoging die dit jaar in Leuven plaats vond op 26 maart. Zowat 1.000 jongeren en werkenden protesteerden tegen racisme, terwijl aan de andere kant van de stad een kleine 300 NSV’ers manifesteerden, aangevuld met neo-nazi’s van onder meer Blood&Honour.

Op 10 november organiseerden we in Gent een optocht tegen de N-SA, een marginale groepering die probeert om diegenen te organiseren die het VB niet radicaal genoeg vinden. Veel succes kent de N-SA niet, maar hen zomaar laten betogen is ook geen optie. De N-SA optocht trok een 80-tal aanwezigen waaronder alle gekende kopstukken van neo-nazistische kringen in ons land. Ook de vroegere militair Thomas Boutens van Blood&Honour was een opgemerkte gast. Na afloop van de anti-fascistische betoging waren er in de binnenstad problemen toen de politie overging tot massale arrestaties: ruim 400 mensen werden brutaal opgepakt, wat tot de nodige discussie leidde. De burgemeester moest zelfs de combitaks voor betogers afschaffen als gevolg van deze discussie. Rond de betoging van de N-SA en de tegenacties was er heel wat debat onder studenten en linkse organisaties, een aantal van hen (zoals Comac) had zich zelfs uitgesproken tegen de betoging. Wij gingen het debat aan met een discussietekst waarin we onze anti-fascistische strategie uitleggen.

Ook de komende weken en maanden zullen we blijven campagne voeren. De studenten van het Vlaams Belang, NSV, zijn na Antwerpen ook in Gent en binnenkort wellicht in Leuven erkend. Daar zal protest tegen nodig zijn. Wij plannen alvast een nieuwe anti-NSV betoging in maart 2010 in Antwerpen. Maak dat je er bij bent!

Kopenhagen: veel politierepressie, geen oplossingen voor klimaat

De VN-top over klimaatverandering bleek een maat voor niets. Het was al op voorhand duidelijk dat er veel woorden, maar geen oplossingen zouden komen. De situatie wordt nochtans dramatischer. Hiertegenover pleiten wij voor socialistisch antwoord op de inefficiëntie van de markt.

LSP nam deel aan de acties in Kopenhagen, alsook de klimaatbetoging in eigen land. In Kopenhagen werden elementen van groen kapitalisme gecombineerd met politierepressie. Een ooggetuige kwam tot volgende vaststelling: er is ”something rotten in the state of Denmark”.

Het kapitalisme vormt een bedreiging voor onze planeet en onze gezondheid. Dat bleek ook uit de verspreiding van het H1N1 virus (de zogenaamde “varkensgriep”). Alternatieven voor gevaarlijke productie moeten we overigens niet verwachten van de kapitalisten, dit jaar voerden ze rustig verder campagne voor bijvoorbeeld nucleaire energie. Rampen zien ze bovendien als opportuniteiten. Van onze traditionele politici moeten we geen antwoorden verwachten, ook niet van de groenen.

Neen aan de vermarkting van het onderwijs

Op het begin van het jaar namen we deel aan de campagne van Respact tegen de dure studiekosten. Eind april waren er enkele duizenden jonge betogers in Brussel. Het hoger onderwijs dreigt steeds minder toegankelijk te worden voor bredere lagen van de bevolking naarmate de gevolgen van de crisis duidelijker worden. Ook in het onderwijs wordt immers gevraagd om te besparen. Daartegenover zetten wij de eis van meer publieke middelen voor onderwijs.

Langs Franstalige kant hielden de Actief Linkse Scholieren een opgemerkte steunactie voor de stakende leraars. Onder studenten voerden we onder meer aan de ULB campagne tegen de vermarkting van het onderwijs. Er was een kleine betoging aan de ULB zelf en nadien volgde een strijdbare meeting met 150 aanwezigen.

Deze acties zijn nog relatief beperkt, maar een voorbode van wat komt. In de buurlanden zagen we de afgelopen maanden verschillende acties met onder meer een opgemerkte stakingsgolf in Oostenrijk en Duitsland. In Oostenrijk was er in april reeds een actiedag in het onderwijs, eind oktober waren er bezettingen aan verschillende universiteiten en was er een betoging in Wenen met 50.000 aanwezigen!

Hoofddoekenverbod: ondemocratisch en contraproductief

Wij hebben ons altijd al verzet tegen zowel een verbod als een verplichting van een hoofddoek. We voeren consequent campagne tegen het reactionaire regime in Iran, maar even goed tegen diegenen die bij ons opkomen voor een hoofddoekenverbod. LSP kent ook een stevige traditie van acties en activiteiten rond vrouwenrechten, op 8 maart organiseerden we bijvoorbeeld een conferentie in het kader van de internationale vrouwendag.

We namen deel aan het protest tegen de invoering van het hoofddoekenverbod op de athenea van Antwerpen en Hoboken. Ons standpunt sleurde ons mee in een polarisatie in Antwerpen waar militanten van de Actief Linkse Scholieren werden opgepakt omdat ze het aandurfden onze mening naar voor te brengen in deze discussie, wij verdedigen consequent democratische rechten. In een uitgebreid standpunt werd ons standpunt toegelicht en werd geantwoord op alle critici.

Asiel: pak de multinationals aan, niet hun slachtoffers

Dit jaar bleven we campagne voeren rond het gebrek aan asielrecht. We namen deel aan de betoging tegen het gesloten centrum van Vottem waarop een duizendtal aanwezigen waren. We volgden ook de campagne van Usman en Melina op, twee vluchtelingen die al jarenlang proberen asiel te krijgen en die nu een regularisatieprocedure volgen. En we namen deel aan diverse acties. In het tweede deel van het jaar was er door de regularisatiecampagne nog weinig actie, maar het is duidelijk dat deze campagne geen oplossing biedt voor iedereen. Voor een menselijk asielbeleid is een menselijk systeem nodig, schreven we in een dossier.

Jongeren voor werk

De komende weken en maanden zullen we campagne voeren voor werk. Volgens de OESO zullen er tegen eind volgend jaar 220.000 werklozen bijkomen in ons land. Jongeren worden hard getroffen door de crisis. We zullen campagne voeren voor werk en een toekomst en maakten reeds een platform op waarmee we aan de slag zullen gaan. We voerden reeds op verschillende plaatsen campagne, onder meer aan de Jobday in Brussel. De komende maanden zullen we lokaal campagne voeren voor “jongerenmarsen voor werk”.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie