Home / Event / Kortrijk. Discussieavond: System Change not Climate Change!

Kortrijk. Discussieavond: System Change not Climate Change!

Date/Time
Date(s) - 06/12/2018
19:30 - 21:30

Location
Tranzit

Categories No Categories


Op donderdag 6 december gaat in JC Tranzit (crealokaal) een discussieavond door over de strijd tegen de klimaatverandering. De discussie wordt ingeleid door Michael Bouchez, klimaatactivist en oud-lid van de Actief Linkse Studenten & Scholieren.

De nieuwe studie van het IPCC (het klimaatpanel van de VN) geeft ons nog 12 jaar om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen en de temperatuurstijging tot 1,5°C te beperken. In die 12 jaar moeten we volgens het IPCC structurele veranderingen doorvoeren in ieder aspect van de samenleving als we niet op de huidige koers voor 3°C opwarming willen blijven. Desondanks deze blijvende waarschuwingen van de wetenschappelijke wereld en de druk die er komt door tal van organisaties en activisten lijkt het erop dat er niets veranderd wordt. Maar hoe komt dit? Waarom wordt hier niets aan gedaan?

Er wordt ons dan verteld dat we allemaal moeten gaan consuminderen, een elektrische auto kopen en geen meer rietjes gebruiken. Maar zal dit iets uitmaken? Sinds 1988 zijn de 100 meest vervuilende bedrijven verantwoordelijk voor 71% van de uitstoot van broeikasgassen. Welke maatregelingen treffen zij? Zoals het IPCC rapport ons al aangetoond heeft absoluut geen voldoende maatregelen!

Het ziet er naar uit dat we een krachtsverhouding zullen moeten uitbouwen tegen deze 1% rijksten die onze planeet om zeep helpen. Hun logica van de korte termijn, waarbij ze enkel bezorgd zijn om hoeveel winst ze kunnen maken, staat pal tegenover het belang van de werkenden en jongeren. Wij hebben nood aan een gezonde leefomgeving of duurzame producten die niet om de haverklap kapot gaan, maar ook degelijke en betaalbare publieke diensten zoals het openbaar vervoer!

Kom dus af en ga mee met ons in discussie over hoe we deze krachtsverhouding kunnen uitbouwen en een halt kunnen roepen aan de opwarming van onze planeet, met alle gevolgen vandien! Afspraak om 19u30!