Date/Time
Date(s) - 21/05/2019
19:30 - 21:30

Location
Ons Huis - zaal Fernandez (ingang Meersenierstraat)

Categories No Categories


1,8 miljoen Belgen leven in armoede. Een job is al lang geen zekerheid meer op een menswaardig leven: 230.000 werknemers en zelfstandigen, of 5% van de actieven, zijn arm. Een minimumloon van 14 euro per uur (arbeider), of 2.300 euro bruto per maand (bediende), zou voor velen een belangrijke opstap richting een kwaliteitsvol leven betekenen.

Momenteel ligt dat minimumloon op 9,65 euro per uur, relatief gezien één van de laagste ondergrenzen in West-Europa. Zo’n 15% van de werknemers verdient maandelijks minder dan 2.300 euro bruto. Voor hen zou het realiseren van de €14-eis onmiddellijk een wereld van verschil maken. Daar komt nog bij dat een fors hoger minimumloon een opwaartse druk uitoefent op alle lonen in ons land.

“€14/uur? Onbetaalbaar,” beweren patroons en hun politieke lakeien. Niets is echter minder waar! In 2017 maakten de 5.000 grootste Belgische bedrijven 24,2 miljard euro nettowinst, of 5% meer dan het jaar voordien. In 2016 werd door Belgische bedrijven 129 miljard euro versluisd naar belastingparadijzen. Hoewel het minimumloon het speerpunt is van de campagne die het ABVV lanceerde, is het net zo belangrijk om ook al wie van een uitkering leeft niet in de kou te laten staan. 1.500 euro netto minimumpensioen, minimaal 1.200 euro (werkloosheids)uitkering en behoud van 80% van het loon bij langdurige ziekte zijn noodzakelijke eisen die het programma vervolledigen om de strijd tegen armoede ten volle te voeren.

De site “www.14euros.be” werd gelanceerd, alsook een geanimeerde facebookpagina. Een campagne heeft echter op een bepaald moment ook overwinningen nodig. Een eerste veldslag(je) werd al gewonnen bij het vleesverwerkend bedrijf “Pluma Ter Beke” in Wommelgem. Tijdens het sociaal overleg op het bedrijf werden in het kader van een nieuwe functieclassificatie de laagste lonen
opgetrokken tot 14,05 euro per uur.

Deze overwinning kan uiteraard dienen als trendsetter. LSP wil meewerken aan het opstarten van concrete campagnes om €14 te realiseren in werkplaatsen, sectoren, …. In de VS werd zo’n strijd succesvol gevoerd. Daar startte zes jaar geleden een beweging voor een $15/u minimumloon. Acties van de werknemers zelf op hun werkplaats, inclusief “spontane” stakingen, leidden tot lokale overwinningen en een snelle uitbreiding van de campagne. Lokale overwinningen, per werkplaats/bedrijf, waren cruciaal om de beweging het noodzakelijke zelfvertrouwen te bezorgen. Een succesvolle Fight for €14 kan werkenden het vertrouwen geven dat het loont om je te organiseren en op te komen voor je rechten.

Hoe bouwen we rond deze eis een echte strijd? Welke lessen trekken we uit de strijd voor $15 in de VS? Kom luisteren en meediscussiëren.

Facebook evenement