Date/Time
Date(s) - 26/10/2019
15:00 - 17:00

Location
CC Belgica

Categories No Categories


De laatste maanden horen we telkens weer de kreten van economen en regeringsleiders dat er een economische crisis om de hoek schuilt. Overal ter wereld vertraagt de economische groei, met handelsoorlogen en protectionisme tot gevolg. 

De multinationals en hun politieke poppen in de regeringen geven enkel oplossingen die erop neerkomen dat gewone mensen nogmaals zullen moeten opdraaien voor de kosten van de op handen zijnde crisis. Dit zal ten koste zijn van onze sociale voorzieningen; onderwijs, openbaar vervoer, ziekenhuizen, kinderopvang, klimaatinvesteringen en overheidsdiensten. Dit terwijl de winsten van een kleine minderheid zullen behouden blijven.

Op dit moment bezitten de 42 rijkste mannen op onze planeet evenveel als de 3.6 miljard armsten. Wereldwijd werd 15 triljoen dollar aan zogezegde investeringen geparkeerd in belastingparadijzen. In vergelijking werd er internationaal slechts 20 miljoen verzameld om de branden in het Amazonewoud te stoppen, een peulschil. In België werd in 2016 alleen al 221 miljard naar belastingparadijzen versluisd. Dit bewijst dat de rijkdom die nodig is om iedereen ter wereld te voorzien van een degelijk leven weldegelijk aanwezig is. Het is de steeds groter wordende winsthonger van een kleine elite die dit tegenhoudt. Uitspraken dat investeringen in klimaat en in onze sociale zekerheid; werkloosheidsuitkeringen, pensioenen, kindergeld, ziekenfondsen e.d. onbetaalbaar zijn, krijgen hierdoor een zeer bittere nasmaak en zijn kortweg wraakroepend.

Het is op deze sociale bloedbaden dat extreem-rechtse groepen aan kracht winnen. Zij houden de werkelijke schuldigen van opeenvolgende crisissen buiten schot door de schuld te leggen bij de zwakkeren in deze samenleving en iedereen die voor een betere wereld opkomt. Deze vormen van racisme, discriminatie gepaard met online en fysieke intimidatie nemen steeds meer toe. De recente aanvallen van extreemrechtse jongeren op Pukkelpop zijn daar nogmaals bewijs van.

De recente verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang geeft walgelijke elitaire racisten en seksisten meer zelfvertrouwen maar die overwinning komt niet uit het niets. Ze is het gevolg van jaren van besparingen na de crisis van 2008 en de onvrede onder de bevolking over het gebrek aan degelijke, sociale oplossingen voor de terugkerende en steeds groter wordende problemen. De traditionele partijen vinden simpelweg geen oplossingen.

Of het nu 1929, 2008 of 2019 is, de redenen voor de crisis zijn structureel en kunnen enkel structureel opgelost worden. Het kapitalisme als systeem heeft bewezen niet te werken. Een kleine bovenlaag van aandeelhouders en rijke industriëlen verrijkt zich op de miserie van de meerderheid van de bevolking. Jongeren en werkenden kunnen samen van onderuit het verschil maken. Enkel een socialistische economie, weg van de winsthonger van een rijke elite, kan deze crisissen een halt toe roepen.


meeting zaterdag 26 oktober 2019 om 15 uur
CC Belgica – Groene Zaal
Kerkstraat 24 – 9200 Dendermonde