Home / Event / Gent. ALS-Meeting: Congo en de erfenis van het kolonialisme

Gent. ALS-Meeting: Congo en de erfenis van het kolonialisme

Date/Time
Date(s) - 18/10/2018
19:30 - 21:45

Location
Blandijn lokaal 120.083

Categories No Categories


Deze zomervakantie was er heel wat ophef over de racistische uitlatingen van enkele jongeren op Pukkelpop. Ze zongen “Handjes kappen, de Kongo is van ons”. Kort erna kreeg de praeses van KVHV Leuven, en Schild & Vrienden lid, Maxime Goris een pagina lang artikel in De Standaard waar hij de kolonisatie, die miljoenen Congolezen het leven kostte, goed praatte. Volgens Goris was Congo dus beter af als kolonie.

De burgeroorlog en miserie, die vandaag in Congo heersen, gebruiken om het kolonialisme van vroeger goed te praten of zelfs te verheerlijken toont weinig historische kennis. Noch van wat de koloniale plundering betekende, noch over het “dekolonisering proces”. Het toont wel dat de koloniale wortels van het racisme nog steeds bestaan, en dat sommige de blanken nog steeds als superieur beschouwen.

Maar wat betekende de koloniale plundering voor de Congolese bevolking? Is deze voorbij of is er effectief sprake van neokolonialisme? Dat racisme werd gebruikt om het kolonialisme te verdedigen is algemeen geweten, maar in welke mate leeft dit nog in extreemrechtse kringen vandaag? Wat is er vandaag gaande in Congo en heeft dit nog iets te maken met hun koloniale verleden?

Om op deze vragen een antwoord te krijgen nodigen de Actief Linkse Studenten Ludo De Witte en Alain Mandiki uit voor een meeting over het koloniale verleden van Congo.

Ludo de Witte schreef meerdere kritische artikels boeken en opiniestukken over het koloniale verleden van Congo en is de auteur van het ophefmakende boek: De moord op Patrice Lumuba.
Alain Mandiki is een activist met congolese roots bij de Links Socialistische Partij. Hij heeft veel ervaring bij het organiseren van strijd en een grondige kennis van strijd bewegingen in Afrika.