Voeg toe aan mijn agenda

Afspraak: 28/09/24
Ook in België moeten we nog steeds vechten voor het recht op abortus

Abortus is een recht in België, maar het wordt bedreigd door de groeiende conservatieve druk. De huidige wet staat abortus toe tot 12 weken na conceptie, met een verplichte bedenktijd van 6 dagen na de eerste consultatie. Elk jaar moeten meer dan 350 vrouwen die deze periode overschrijden naar Nederland reizen voor een abortus, tegen een kostprijs die kan oplopen tot €1.200, reis- en verblijfskosten niet inbegrepen. Zoals Jihan Seniora van de Sofelia Federatie van Centra voor Gezinsplanning aangeeft: “Niet alle vrouwen zijn gelijk als het gaat om dit alternatief.”

door Ophélie (Brussel)

In 2019 lag een wetsvoorstel op tafel om de termijn te verlengen tot 18 weken en om abortus volledig te decriminaliseren. Dit voorstel werd ingetrokken om de Vivaldi-regering met CD&V te kunnen vormen. Vandaag is de dreiging groter met de mogelijke vorming van een Arizona-coalitie. Dit zou een verdere blokkade inzake het recht op abortus betekenen. Dit najaar is er een dringende parlementaire bespreking van wetsvoorstellen over abortus. De vijf Arizona-partijen hebben geen gemeenschappelijk standpunt, maar zowel CD&V, Les Engagés als N-VA zijn fel tegen. Vooruit en MR stemden deze week tegen een versoepeling van de toegang tot het abortus.

Het recht op abortus wordt gebruikt voor electoraal gewin en vervolgens als pasmunt bij politieke onderhandelingen. Het is echter geen kwestie van cijfers of deadlines: het gaat om het leven en de gezondheid van zwangere personen. Het gebrek aan toegang tot medische en juridische ondersteuning voor abortus leidt ertoe dat veel mensen terugvallen op gevaarlijke of zelfs fatale opties. De politieke impasse verhindert elke vooruitgang.

VS: eerste dode als gevolg van nieuwe abortusbeperking

In de VS wordt duidelijk wat de aanval op reproductieve rechten concreet betekent. De intrekking van Roe v Wade maakte de weg vrij voor extreme beperkingen van het recht op abortus in de Amerikaanse staten. Amber Thurman, een jonge vrouw van 28 jaar, moest naar een naburige staat reizen om een abortuspil te nemen en kon geen behandeling krijgen voor de complicaties die deze abortus veroorzaakte. Haar tragische dood illustreert de verwoestende gevolgen van de aanvallen op toegang tot gezondheidszorg. Het onderstreept dat de strijd voor reproductieve rechten wereldwijd nodig is.

De gevolgen van de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof en de campagne van de reactionaire rechterzijde worden wereldwijd gevoeld. In Afrika waren er de afgelopen jaren meer dan 20 landen die de toegang tot abortus versoepelden, maar ondanks de toegenomen legaliteit blijft de toegang in de praktijk bijzonder moeilijk. In landen als Ghana, Congo, Ethiopië en Mozambique zijn artsen en verpleegkundigen bang om openlijk abortussen uit te voeren omwille van de druk door anti-abortusgroepen. Die laatsten voelen zich gesterkt door de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. 

Mijn lichaam, mijn keuze 

We moeten ons verenigen om vrije en onbeperkte toegang tot abortus te eisen. Deze strijd is onlosmakelijk verbonden met de strijd voor voldoende middelen voor jonge kinderen en onderwijs. Financiële omstandigheden blijven een belangrijke reden waarom mensen voor abortus kiezen. We willen een echte keuze: een keuze waarbij het krijgen van kinderen niet betekent dat je je financiële zekerheid moet opofferen en waarbij de toevlucht tot abortus niet wordt gestigmatiseerd. 

Het recht op abortus mag niet in het gedrang komen door politiek gekonkel of desinformatiecampagnes. Uit een recent onderzoek van het Center for Countering Digital Hate blijkt dat platforms zoals Facebook en Instagram overspoeld worden met anti-abortus advertenties. Tussen 2019 en 2024 werden alleen al in Ghana en Mexico 187 van dit soort advertenties bijna 9 miljoen keer bekeken. 

Onze strijd wordt in de eerste plaats op straat gevoerd. Op de Internationale Dag van de Veilige Abortus, 28 september, roepen we op om de wettelijke termijn in België te verlengen tot 18 weken en voor vrije toegang tot abortus voor iedereen. Toegang tot abortus is geen geïsoleerde strijd. We strijden er samen voor dat iedereen over hun toekomst kan beslissen en zonder belemmering of schaamte over hun lichaam kan beschikken.

Betoog mee op zaterdag 28 september om 14u30 aan de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele (Sinter-Goedelevoorplein) aan het Centraal Station in Brussel

Voeg toe aan mijn agenda
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist