Palestina: Abbas verkozen als nieuwe president

In Palestina vonden zondag verkiezingen plaats. Mahmoud Abbas, reeds jarenlang een PLO-kopstuk, werd daarbij verkozen. Dit was voornamelijk omdat Marwan Barghouti zijn kandidatuur introk onder zware druk, zo werd gedreigd om hem uit Fatah uit te sluiten. Barghouti had nipt hetzelfde resultaat kunnen halen als Abbas, het zou 50-50 geweest zijn. Abbas moest wel toegevingen doen, zo komen er interne verkiezingen in Fatah en deed hij een aantal radicalere uitspraken tegenover Israël dat de zionistische vijand genoemd werd n.a.v. zeven slachtoffers in een school.

Toch is Abbas de favoriete kandidaat van de VS en Israël omdat hij ‘gematigd’ en ‘pragmatisch’ zou zijn, hierdoor kon Abbas gemakkelijk langs Israëlische wegblokkades in de campagne, terwijl dat bij andere kandidaten niet het geval was. De neef van Barghouti, Moestafa Barghouti is bvb in elkaar geslaan aan een wegblokkade. Anderzijds staat hij natuurlijk wel onder druk, ook door de sterkte van Hamas dat niet meedoet aan de presidentsverkiezingen maar wel een politieke factor is in Palestina (vlak na Arafats dood ging Hamas licht achteruit van 22% tot 20% in de peilingen, maar bij de recente gemeenteraadsverkiezingen haalde Hamas wel een goed resultaat).

Hierdoor moest Abbas de perceptie van zijn verraad wat beperken en deed hij vooral beroep op het symbool Arafat. In mei worden parlementsverkiezingen gepland, ook al zullen die misschien worden uitgesteld. Daar zal het moeilijker zijn om zich louter op de autoriteit van Arafat te baseren, het is de vraag wat er daarbij zal gedaan worden door Hamas of jongere generatie van Fatah zoals Marwan Barghouti.

De opkomst bedroeg 66% van de geregistreerde kiezers (bij de gemeenteraadsverkiezingen was dit nog 81%). Hassan Youssef (Hamas) verklaarde dat dit een beperkte opkomst was en dat zal rekening moeten worden gehouden met diegenen die niet gingen stemmen. Abbas haalde 65%, wat vooral een uitdrukking is van de hoop dat hij tijdelijk voor een periode van rust kan zorgen. Er is een oorlogsmoeheid onder de bevolking waardoor een figuur als Abbas toch een electorale steun kon verwerven. Of er een periode van relatieve rust komt, is betwijfelbaar. Ook het regime in Israël is absoluut niet stabiel. De ‘grote’ coalitie van Likoed met de Arbeiderspartij van Peres en een kleine ultra-orthodoxe partij, is geen stabiele regering en kent bovendien sterke tegenstand tegen haar terugtrekkingsplan.

Zowel onder Israëli als onder Palestijnen moet de discussie gevoerd worden over een eigen politiek instrument, een eigen arbeiderspartij die in staat is om een verlengstuk te bieden voor de verwachtingen van de bevolking tegenover het neo-liberale beleid dat de tegenstellingen verder versterkt.

Delen: Printen: