Extreemrechts meteen in het offensief… tegen kinderen en gezinnen

De vooruitgang van extreemrechts bij verkiezingen geeft zelfvertrouwen aan groepen en individuen in de marge van het Vlaams Belang of het Rassemblement National in Frankrijk. Dat heeft gevolgen: er is een toename van incidenten met geweld. Zoals te verwachten richt extreemrechts zich niet tegen de verantwoordelijken voor de enorme ongelijkheid. Geen woord van kritiek op de superrijken en hun winstmachines. Extreemrechts is namelijk te druk bezig met het opjagen van daklozen, mensen met een migratie-achtergrond of zelfs gezinnen met kinderen.

Voorpost in het offensief tegen gezinnen met kinderen

De actiegroep Voorpost fungeert regelmatig als de officiële ordedienst van het Vlaams Belang en aanverwante organisaties. De ‘heel-Nederlandse’ club verschijnt daarbij graag in uniform met een blauw hemd. Op 30 juni voerde de groep actie aan een opvang voor asielzoekers in Zutendaal, Limburg. Leden van Voorpost vielen het gebouw binnen, ook al waren daar vijf gezinnen met kinderen. Ze vatten plaats op het dak en intimideerden de bewoners met vuurpijlen en rookbommen. Het Rode Kruis baat het asielcentrum uit en kondigde aan klacht in te dienen wegens huisvredebreuk en het beschadigen van eigendom.

In de media verschenen getuigenissen van mensen die in het asielcentrum verbleven op het ogenblik van de aanval. Een moeder met een zeven maanden oude baby verklaarde “doodsbang” te zijn dat ze “zouden terugkomen en het gebouw echt in brand steken.” Die vrees is niet van de pot gerukt. In 2019 was er in Bilzen een brand in een toekomstig asielcentrum. Het vuur begon niet toevallig na een bijeenkomst van Voorpost, dat eerder actie voerde tegen dat asielcentrum en daarbij openlijk gesteund werd door het Vlaams Belang. De man die opgepakt werd op verdenking van de brandstichting was een lokale verantwoordelijke van Voorpost en was minstens tot in 2006 actief bij het Vlaams Belang in Zutendaal. Dezelfde haat wordt nu opnieuw opgepookt.

Dat is het offensief waar Voorpost voor staat: vuurpijlen en rookbommen op gezinnen met jonge kinderen richten.

Er wordt geschermd met het argument dat de komst van een asielcentrum overlast zou opleveren. Omwonenden verklaren dat er vroeger effectief overlast was, toen er nog een hotel gevestigd was waar er wel eens luide feesten waren. Het hotel, dat eigendom was van een VB’er, verloederde en werd uiteindelijk verkocht. Welke overlast zou er zijn door de komst van enkele gezinnen met kinderen? De echte overlast komt van de brandstichters van Voorpost.

Op 21 september wil Voorpost in Antwerpen betogen voor “remigratie” en tegen “omvolking.” Het verklaart daarmee voorstander te zijn van de wilde deportatieplannen van neonazi’s zoals Martin Sellner. Tegen diens deportatieplannen werd begin dit jaar massaal betoogd in Duitsland, waar het idee van massale deportaties natuurlijk een wel erg donker belletje doet rinkelen.

Parijs: dakloze neergeschoten

In Frankrijk was er de afgelopen weken ook een toename van incidenten en geweld. Extreemrechtse militanten vielen een groepje queer-jongeren aan. Een politie-agent in Bobigny schoot een dakloze dood. Die dakloze had onderdak gezocht in een losstaande garage bij het huis van de grootmoeder van de agent. De agent jaagde zeven kogels door de dakloze, waaronder een schot door diens hoofd. Eerst nam de agent foto’s van het lijk alvorens zijn collega’s te waarschuwen. Het feit dat de dakloze een Noord-Afrikaanse achtergrond had, speelde uiteraard mee. Dit was een racistische misdaad.

De opgang van extreemrechts en het normaliseren van de haat waar het voor staat, leiden tot meer geweld. De slachtoffers daarvan zijn in de eerste plaats mensen die het moeilijk hebben, van asielzoekers tot daklozen. Mensen die het slachtoffers zijn van vormen van onderdrukking, zoals LGBTQIA+ personen, worden eveneens bewust onder vuur genomen. Dat is waar extreemrechts voor staat, dat is ook waarom een zo sterk mogelijk actief antifascistisch verzet nodig is!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist