Forges de Clabecq: strijd gaat door met betoging in Vilvoorde

Op zondag 2 juni betoogden meer dan honderd actievoerders in Vilvoorde na een oproep van het collectief ‘Ceux de Clabecq’. 

Ze trokken naar een terrein dat vroeger toebehoorde aan het voormalige staalbedrijf Forges de Clabecq. Het ging meer bepaald om het terrein waar tot 1987 een cokesfabriek was gevestigd. Er was een interessante kruisbestuiving met de aanwezigheid van verschillende actiegroepen.

Het faillissement van de Forges de Clabecq – dat dateert van eind 1996 – is nog steeds niet opgelost. 1.810 arbeiders, 300 bedienden en 100 kaders wachten al meer dan 25 jaar op het saldo van hun loon, goed voor 20 miljoen euro. De verkoop van de site in Vilvoorde zou de nodige fondsen vrijmaken om dat te betalen. De Belgische regering, die destijds garant stond voor een aanzienlijk bedrag betaald door de Europese Unie, wil de opbrengst van de verkoop van de grond echter zelf opstrijken. De betogers eisten op 2 juni dat de voormalige werknemers als prioritaire schuldeisers worden beschouwd.

Aan het einde van de betoging, die in goede sfeer verliep, nam Silvio Marra, voormalig delegee van het ABVV bij Forges de Clabecq, het woord om duidelijk te maken wat de inzet van deze strijd is en om de aanwezigen te bedanken.

Guy Van Sinoy

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist