Voeg toe aan mijn agenda

Afspraak: 06/07/24
6-7 juli: antifascistisch weekend, organiseer mee het verzet!

De opgang van extreemrechts zet machtsdeelname op de agenda. In Italië leidde dit tot een aanval op de ouderschapsrechten van ouders met hetzelfde geslacht. Eerder werd het ‘burgerloon’ (een soort leefloon) afgeschaft. In Nederland wil de rechtse regering-in-vorming een langstudeerboete van 3.000 euro invoeren voor studenten die meer dan een jaar achterlopen met hun studies. Dat komt bovenop het inschrijvingsgeld van 2.530 euro per jaar. Een Finse extreemrechtse minister moest al na een week ontslag nemen wegens een nazi-‘grap’. In Frankrijk dreigt extreemrechts aan de macht te komen. ‘Niet opnieuw is nu’, zeiden betogers in Duitsland begin dit jaar. Ze hebben gelijk. 

Actie

Gelukkig is er antifascistisch verzet. Op 15 juni waren er 650.000 betogers in Frankrijk. De schok van de rechtse overwinning in Franstalig België, de verdere groei van het Vlaams Belang en de verpletterende opgang van het Rassemblement National bij onze zuiderburen, leidde ook in België tot protest. Met 10.000 betogers slaagde de Coördinatie van Antifascisten in België (CAB) erin om daar een krachtige uitdrukking aan te geven. 

LSP heeft een lange traditie van betrokkenheid bij antifascistische acties. In de jaren 1990 werd onze organisatie opgebouwd in de antiracistische beweging die duizenden scholieren en studenten op straat bracht. Onze leden speelden een grote rol daarin met de campagne Blokbuster, die actiegroepen organiseerde in tientallen steden waarmee jongeren zich de antifascistische strijd toe-eigenden. Veel van die jongeren zijn vandaag nog betrokken, onder meer als vakbondsmilitanten. 

Vandaag leggen we sterk de nadruk op de band tussen verzet tegen extreemrechts en de strijd tegen onderdrukking. Pride-acties geven we een antifascistisch karakter en op antifascistisch protest versterken we de aanwezigheid van LGBTQIA+eisen. We zijn ook betrokken in de golf van acties tegen het bloedbad in Gaza, aangericht door de extreemrechtse Israëlische regering. Verzet tegen extreemrechts en tegen rechts beleid wordt erg belangrijk dit najaar. Niet in het minst omdat er ook lokale verkiezingen zijn waarin het cordon sanitaire mogelijk in vraag gesteld wordt. 

Actie is nodig en staat sterker met een zo groot mogelijke betrokkenheid. Passief toekijken is geen optie, we moeten ons organiseren!

Onderbouw je antifascisme

Eén van de sterktes van de campusbezettingen de afgelopen weken was de aandacht voor inhoudelijke argumenten en achtergrond. Jongeren deden opzoekingswerk, hielden collectieve gesprekken, stelden dossiers op… Ze ondervinden dat dit hun acties versterkt. Het was voor de universiteitsbesturen moeilijker om de studenten te verdelen of om hun protest te minimaliseren. 

In de strijd tegen extreemrechts kunnen we daar een voorbeeld aan nemen. Inhoudelijke discussies, historische inzichten en gedetailleerd onderzoek zijn nuttig en nodig om onze acties te onderbouwen en om het protest vol te houden over een langere tijd. 

Het antifascistisch weekend van Campagne ROSA, Actief Linkse Studenten en de antifascistische campagne Blokbuster is daar een onderdeel van. We brengen antifascisten uit binnen- en buitenland samen. We duiken in de geschiedenis, maar ook in de actualiteit. We hebben het over de strijd voor LGBTQIA+rechten en tegen de genocide in Gaza. We geven ruimte aan initiatieven als de Coördinatie van Antifascisten in België. Er is ook een uitgebreide standenmarkt met boeken en merchandise. Het doel van dit weekend is om beter voorbereid te zijn op de komende maanden van strijd. 

Programma aangepast

De ontwikkelingen in Frankrijk zorgen ervoor dat het programma lichtjes is aangepast. De ervaring van het antifascistisch protest in de jaren 1930 in Frankrijk komt aan bod, net als de huidige situatie. Aangezien zondag 7 juli ook verkiezingsdag is in Frankrijk, zal Robert Hirsch (mede-auteur van het boek ‘Résistance antinazie, ouvrière et internationaliste – De Nantes à Brest, les trotskistes dans la guerre (1939- 1945)’ helaas niet fysiek aanwezig zijn. We brengen echter een uitgebreid video-interview met de auteurs van dat uitstekende boek. 

Zaterdag 6 juli

10.00-10.40. Opening: “Autoritarisme en extreemrechts in het tijdperk van wanorde. Is democratie dood?”

11.00-13.30. Workshops: “Lessen uit het verleden voor de strijd van vandaag”

 • Frankrijk 1934-1936. Van fascistische provocatie tot revolutionair potentieel
 • 30 jaar na de eerste “Zwarte Zondagen”: SHARP, SOS Racisme, Blokbuster … Wat kunnen we vandaag leren uit de strategische debatten van toen? 
 • Ze hebben onze geschiedenis gestolen! Queerfobie van de nazi’s en de vernietiging van het Instituut voor Seksuologie van Magnus Hirschfeld in 1933. 

14.30-17.30. Workshops: “In actie”

 • Onze strijd is internationaal! Solidariteit met de Palestijnse bevolking. We delen ervaringen van campusbezettingen in heel het land en daarbuiten  
 • De Coördinatie van Antifascisten in België: welke strategie voor de antifascistische strijd? 
 • Vakbondsleden spreken zich uit: hoe antifascisme onder collega’s versterken? 

20.00-21.00. Meeting: “Tegen nationalisme: internationalisme en arbeiderseenheid”

Zondag 7 juli

10.00-12.30. Workshops “Extreemrechts vandaag”

 • Extreemrechts aan de poorten van de macht in Frankrijk? Welk antifascistisch en revolutionair antwoord?
 • Vrouwen en extreemrechts. Workshop met Juliette Léonard van ‘Collectif contre les violences familiales et l’exclusion’ (CVFE vzw). 
 • Extreemrechts en klimaat. Bespreking van het boek “White Skin, Black Fuel: on the danger of fossil fascism” van Andreas Malm en het Zetkin Collective.   

13.30-15.30. 

 • Consequent marxistisch verzet tegen de nazibezetting. Discussie over het boek “Résistance antinazie, ouvrière et internationaliste – De Nantes à Brest, les trotskistes dans la guerre (1939- 1945)” met deelname van de auteurs via video
 • No Pride in genocide! Neen aan pinkwashing, niemand is vrij tot iedereen vrij is!

16.00 – 17.00. Slotbijeenkomst: Tegen fascisme en ellende is sociale strijd noodzakelijk

Praktisch

Wanneer? Zaterdag 6 en zondag 7 juli

Waar? In Gent. Er is mogelijkheid tot overnachting van zaterdag op zondag. Babysit en kinderanimatie zijn ook voorzien.

Wat kost dat? Per dag: 25 euro. Weekend met overnachting: 55 euro. Weekend zonder overnachting: 40 euro. Sociaal tarief: 15 euro per dag, 40 euro voor weekend met overnachting, 30 euro voor weekend zonder overnachting.

Stort op BE86 5230 8092 4650 van LSP/PSL met als mededeling ‘antifascist Weekend”.

Inschrijvingsformulier

Meer info: linktr.ee/AntifascistWeekend

Voeg toe aan mijn agenda
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist