Werken tot 67 jaar? Onmogelijk! Getuigenis van Toni, 54 jaar, lifttechnicus

Vetbetaalde politici die beslissen dat wij tot 67 jaar moeten werken, zijn wereldvreemd. Op de werkvloer zijn er velen voor wie zo lang werken onmogelijk is. We laten in deze reeks elke maand iemand aan het woord die in dat geval verkeert.

door Guy Van Sinoy

“De installatie, het onderhoud en de reparatie van liften is een belangrijke sector in de steden. Winkelcentra, kantoorgebouwen en flatgebouwen zijn allemaal uitgerust met moderne liften. De concurrentie tussen de bedrijven in de sector is hevig en de werkomstandigheden zijn zwaar. Om een defecte lift te repareren, moet de monteur vaak eerst alle verdiepingen te voet beklimmen langs de trap met een zware gereedschapskist in de hand.”

“Het werkschema dat we ‘s ochtends krijgen, wordt vaak verstoord door incidenten die zich in de loop van de dag voordoen: storingen, noodgevallen, enz. Alles moet heel snel gebeuren. Vaak is het onmogelijk om de planning die we ’s ochtends krijgen volledig af te werken. Meestal rijden we met een camionette rond. De planner houdt geen rekening met vertragingen, files en problemen tijdens het onderhoud. Gemiddeld maken we meer dan vijf ritten per dag.”

“Het werk gebeurt dikwijls in strijd met veiligheidsvoorschriften. Bijvoorbeeld als er in een groot gebouw drie liften naast elkaar staan en de middelste moet gerepareerd worden. Dan moeten we in principe alle drie de liften stilleggen voordat we aan het werk beginnen. ‘Dat is onmogelijk’, krijgen we dan te horen van de beheerders van het gebouw. Het maakt dat we soms aan de schacht van de defecte lift werken, terwijl we op de twee andere liften ernaast moeten letten omdat die constant op en neer gaan. Stress die gepaard gaat met deze werkomstandigheden verhoogt het risico op ongevallen (vallen, elektrocutie, gekneld geraken …).” 

“Ik zie mezelf dit niet blijven doen tot mijn 67e. Soms denk ik dat ik met wat geluk mijn laatste jaren bij het bedrijf kan afmaken met een fysiek minder zware job, zoals medewerker in het magazijn of op het hoofdkantoor. Dat soort van jobs is er echter weinig in het bedrijf, en ik ben niet de enige die over een paar jaar zestig wordt…”

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist