Pakistan: heropleving conflict in Baluchistan

Een recent gewapend treffen tussen gewapende nationalistische activisten en het Pakistaanse leger in de stad Sui toont eens te meer aan dat de situatie in Baluchistan bijzonder breekbaar en onstabiel is. Bij drie aanvallen waarbij met klein geschut schade werd toegebracht aan gasleidingen, elektriciteitsinstallaties en publieke en private eigendom, was het aantal slachtoffers relatief groot voor de kleine bevolking van Baluchistan. De intensiteit van het conflict wordt hierdoor versterkt.

Khalid Bhatti, Socialist Movement Pakistan

De gastoevoer in heel Pakistan werd verstoord. De confrontaties zijn een direct gevolg van een schandalig incident waarbij een vrouwelijke dokter in het ziekenhuis van Sui werd verkracht. De vermeende daders waren een officier en drie andere veiligheidsmensen van Pakistan Petroleum Limited (PPL). Er zijn tot nu toe geen arrestaties geweest voor dit misdrijf. PPL heeft al zijn personeel teruggetrokken uit het gasveld van Sui. Ook andere diensten zijn stopgezet door het onderbreken van de gastoevoer.

Onbekende gewapende groepen hebben de luchthaven van Sui en de centrale telefoondiensten vernield. Het ‘Bevrijdingsleger van Baluchistan’ (Baluchistan Liberation Army, BLA) heeft daar later de verantwoordelijkheid voor opgeëist.

De Pakistaanse media en regering hebben de BLA ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor alle aanvallen in de regio. Andere nationalisten beweren dat de BLA een creatie is van het Pakistaanse establishment dat de verdeeldheid onder de etnisch gemengde bevolking van Baluchistan wil versterken. Anderen denken dat jonge leden van de BLA effectief achter de aanvallen zitten.

Vorige maand was er een bomaanslag op een militair voertuig waarbij 11 Pakistaanse soldaten omkwamen. Er zijn sindsdien zowat dagelijks raketaanvallen in Quetta en andere steden van Baluchistan. Het geweld neemt toe in alle regio’s waar de Baluchi inwoners leven. Er zijn ook meer aanvallen op veiligheidsdiensten. De staat gebruikt alle mogelijke middelen van repressie en folteringen. Maar de situatie is nog steeds niet onder controle waardoor het waarschijnlijk is dat de regering een militaire operatie zal beginnen in de provincie.

Generaal Musharraf, de heerser van Pakistan, heeft geëist dat de nationalistische partijen stoppen met het geweld en dat er anders ernstige gevolgen zullen zijn. Het zou echter een grote fout zijn indien het leger een militaire campagne begint tegen de opstand in Baluchistan. Het resultaat van vorige avonturen van het leger bleek desastreus te zijn in 1948, 1958-62, 1936-69 en 1973-77. Bij alle vier deze militaire campagnes slaagde het Pakistaanse regime er niet in om de rebellie van verschillende etnische groepen in Baluchistan te stoppen. Het zal niet gemakkelijk zijn om te strijden tegen de guerrilla die in hun eigen omgeving de strijd voeren en de steun genieten van de lokale bevolking. Een open oorlog tegen de guerilla kan een erg gevaarlijke situatie creëren voor Musharraf en zijn politieke machine.

De belangrijkste strijd is deze voor de natuurlijke grondstoffen en de controle daarover. In Baluchistan zit er heel wat gas, olie, koper, zilver, goud, kool, uranium en andere natuurlijke mineralen. Het Pakistaanse establishment wil de volledige controle over deze grondstoffen en de lokale leiders willen dat eveneens. Chinese en Westerse bedrijven willen deze grondstoffen uitbaten. Het regime van Musharraf is steeds opgetreden als de verdediger van die multinationals.

De ervaringen van de voorbije 57 jaar hebben aangetoond dat er geen oplossing mogelijk is op kapitalistische basis. Het kapitalisme is niet in staat gebleken om een antwoord te bieden voor het nationale vraagstuk in Pakistaanse provincies als Baluchistan. In tegendeel, de situatie is er complexer geworden. Enkel een systeem dat niet gebaseerd is op uitbuiting kan volwaardige rechten bieden voor alle nationale minderheden.

Dit kan enkel door een socialistische omvorming van de samenleving. De situatie in Baluchistan zal een belangrijk thema worden voor de Pakistaanse politiek in de komende periode. Als gevolg van de spanningen, lijkt het er op dat er een meer openlijke confrontatie zal komen tussen de Pakistaanse staat en nationalistische krachten. Dit zal leiden tot een periode van meer onstabiliteit voor de arbeiders en arme boeren, en dit zowel in Baluchistan als de rest van het land.

Delen: Printen: