Antifascistisch verzet organiseren samen met strijd tegen rechts beleid

Situatie is ernstig

Met 22% blijft het Vlaams Belang onder de verwachtingen. Het is echter een hoge score die de haat en verdeeldheid versterkt. Dit is een gevaar voor mensen van kleur, LGBTQIA+ personen, feministen, syndicalisten … Chez Nous breekt niet door, maar de MR voerde een rechts populistische campagne die onder meer racisme meer aanvaardbaar maakt. Dat opent de weg voor extreemrechts.

In Frankrijk scoorde het Rassemblement National met Jordan Bardella meer dan 30%. Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Zo halsstarrig hij zich verzette tegen enige toegeving toen miljoenen Fransen staakten en betoogden tegen zijn pensioenhervormingen, zo snel is hij bereid tot een avontuur van extreemrechtse machtsdeelname. Het patronaat kijkt tevreden toe, delen van rechts zijn bereid tot een alliantie. Rechts biedt geen antwoord op extreemrechts, het rolt integendeel de rode loper uit.

Ons organiseren tegen rechtse regeringen

N-VA houdt stand, MR wint. Er komen rechtse regeringen aan. Rechts wil miljarden besparen, terwijl onze zorg en ons onderwijs al onder de tekorten kreunen, wonen onbetaalbaar is en er steeds minder openbare diensten zijn. Ze willen het geld niet zoeken bij hun superrijke vrienden, maar bij de werklozen, vluchtelingen, zieken en in onze sociale zekerheid. Dit zal de ongelijkheid en de sociale problemen doen toenemen.

Daar kan extreemrechts op inspelen. Tenzij de werkende klasse in al haar diversiteit de strijd tegen de aanvallen ernstig organiseert. De vorige rechtse regering van Charles Michel en Bart De Wever wankelde toen er in 2014 een oplopend actieplan met stakingen was. Het protest werd niet doorgezet waardoor de regering niet viel. Het toonde echter dat het mogelijk is om rechts terug in het defensief te duwen.

Het is door strijd van de werkende klasse dat we sociale bescherming en verworvenheden afdwongen. Dat is ook hoe we ze zullen verdedigen en er nieuwe afdwingen. Strijd heeft een impact op het publieke debat en kan het bewustzijn naar links duwen. Het effect van de aanhoudende Gaza-protesten is daar een uitdrukking van. Kijk maar naar de resultaten in Brussel of Antwerpen, waar de PVDA met 22% het Vlaams Belang in zijn historische bakermat versloeg.

In het offensief tegen alle vormen van onderdrukking en uitbuiting

‘Don’t mourn, but organise’, zei de Amerikaanse syndicalist Joe Hill. De werkende klasse en haar vakbonden, actiegroepen en politieke organisaties heeft potentieel een enorme kracht. Strijd van onderuit op straat en in de bedrijven is nodig om de rechtse aanvallen te stoppen en op te komen voor een beleid dat vertrekt vanuit de noden. Die zijn erg groot met de enorme ongelijkheid, klimaatrampen, aftakelende openbare diensten, dalende levensstandaard … Met kleine aanpassingen, laat staan met een ‘zachter’ besparingsbeleid, zetten we geen stappen vooruit. 

Na de vorige overwinning van het VB in 2019 volgde een zomer met incidenten van racisme, seksisme en LGBTQIA+foob geweld. Extreemrechts zet in op verdeeldheid en haat, het beste antwoord is sterk protest waarmee we ons verenigen en actief strijden voor nieuwe rechten. Afspraak voor Pride Protest in Gent op 30 juni. Vanaf 13u in het Coyendanspark, om 15u start de betoging. Stop racisme, stop seksisme, stop LGBTQIA+fobie: één strijd!

Extreemrechts koppelt migratie en koopkracht, alsof het niet de winstzucht van de grote aandeelhouders is die onze levensstandaard bedreigt en luidkeels roept om harde besparingen op de werkende klasse. Wij zeggen: pak het volledige kapitalistische systeem aan, niet zijn slachtoffers! Tegenover de rechtse aanvallen staat de werkende klasse sterker als ze zich in al haar diversiteit organiseert tegen alle vormen van onderdrukking en uitbuiting. In onze strijd staan we sterker met een programma van socialistische maatschappijverandering.

DOE MEE!

30 juni – Pride Protest in Gent. Coyendanspark

No Pride for some without liberation for all. End the genocide and the far right // Our rights are under attack: stand up, fight back // Invest in education, healthcare and welfare, not in weapons!

  • 13u. Welkom, workshops en muziek
  • 15u. Start Pride protestmanifestatie
  • 17u. Speeches, Drag Show & 80s aerobics
  • 20u. Bands en DJ (einde 22u)

6-7 juli – Antifascist Weekend

Extreemrechts staat sterk in Europa en neemt deel aan de macht in Italië, Nederland, Finland en elders. Straks misschien ook in Frankrijk. We blijven niet bij de pakken zitten, maar gaan samen in verzet. Het antifascistisch weekend van Campagne ROSA, Actief Linkse Studenten en de antifascistische campagne Blokbuster op 6 en 7 juli in Gent staat open voor elke antifascist die zich actief wil inzetten in de strijd tegen het systeem van racisme, seksisme, LGBTQIA+fobie en ongelijkheden.

We verwelkomen sprekers uit onder meer Ierland, Duitsland en Oostenrijk. Er zijn gesprekken over feminisme en antifascisme, revolutionair antifascistisch verzet tijdens Wereldoorlog Twee, de antiracistische beweging van de jaren 1990 met de ervaring van Blokbuster, queerfobie in nazi-Duitsland, de ervaring van de campusbezettingen, voorstelling van de Coördinatie van Antifascisten in België, antifascisme op de werkvloer, Italië onder de regering-Meloni …

Wanneer? Zaterdag 6 en zondag 7 juli

Waar? In Gent. Er is mogelijkheid tot overnachting van zaterdag op zondag. Babysit en kinderanimatie zijn ook voorzien.

Wat kost dat? Per dag: 25 euro. Weekend met overnachting: 55 euro. Weekend zonder overnachting: 40 euro. Sociaal tarief: 15 euro per dag, 40 euro voor weekend met overnachting, 30 euro voor weekend zonder overnachting. Stort op BE86 5230 8092 4650 van LSP/PSL met als mededeling ‘antifascist Weekend”.

Doe mee met LSP!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist