Paul Murphy steunt de arbeiders van AcelorMittal in het Europees Parlement

Op de vooravond van de massale betoging in Seraing afgelopen woensdag was er in het Europees Parlement een debat over de afdankingen bij ArcelorMittal. Een van de sprekers in dit debat was Paul Murphy, verkozene van de Socialist Party in Ierland. Hij verdedigde er de standpunten die wij ook in ons materiaal op de betoging naar voor brachten: de nationalisatie onder arbeiderscontrole en de noodzaak van een eengemaakt Europees vakbondsverzet. We publiceren een vertaling van de toespraak door Paul.


  • Nationalisatie van de staalsector onder controle van de arbeiders!
  • Ons dossier over ArcelorMittal
  • Fotoreportage vanop de betoging (1)
  • Fotoreportage vanop de betoging (2)

“Mevrouw de voorzitter, de tussenkomsten van enkele andere parlementsleden wekken de indruk dat ArcelorMittal gewoon een alleenstaande rotte appel is. Jammer genoeg is dat niet het geval. Het is een onderdeel van een rotte appelboom, het is een onderdeel van een trend bij winstgevende bedrijven om de crisis aan te grijpen om duizenden of zelfs tienduizenden arbeiders op straat te zetten om de enorme winsten te maximaliseren en verder de hoogte in te stuwen.

“Dit is een uitdrukking van het falen van de rechtse regeringen en van hun beleid. Ze laten deze bedrijven gewoon doen. Er wordt een belastingsstelsel opgezet om de bedrijven te dienen en steeds meer subsidies te verlenen. Kijk maar naar de enorme belastingvoordelen die ArceloMittal genoot in België. ArcelorMittal Belgium maakte 59 miljoen euro winst en betaalde 42.000 euro belastingen. ArcelorMittal Upstream kondigde 35 miljoen euro winsten aan en betaalde slechts 936 euro belastingen. ArcelorMittal Finance maakte zelfs 1,4 miljard euro winst en betaalde geen cent belastingen.

“Welke bedanking volgt voor deze genereuze opstelling van de Belgische staat met het geld van de Belgische arbeiders en met een impact op de openbare diensten? Er dreigen 1.000 directe jobs verloren te gaan en nog veel meer indirecte.

“Hetzelfde zien we in Ierland waar verzekeringsbedrijf Aviva ondanks de erg lage belastingtarieven voor bedrijven en ondanks de toename van de Europese winsten met 21% het afgelopen jaar, beslist heeft om 1.000 arbeiders af te danken. Het antwoord van de Commissie doet me denken aan het antwoord van de Ierse regering: krokodillentranen voor de arbeiders die hun job verloren, maar intussen wordt het beleid dat ons zo ver bracht gewoon voortgezet.

“Ik steun de eisen van de arbeiders van AcelorMittal om het bedrijf te nationaliseren om jobs te redden en ik denk dat de vakbonden doorheen Europa tegen de achtergrond van werkloosheid en in de context van crisis een campagne moeten opzetten om ieder groot bedrijf dat dreigt tot afdankingen over te gaan in publieke handen te nemen om het democratisch te beheren onder arbeiderscontrole.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie