´Studentencollectief tegen imperialisme en genocide´ haalt overwinning aan UA

De faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de UA verbreekt de banden met de Tel Aviv universiteit. Dat raakte woensdag bekend. 

Dit is een mooie overwinning van het Studentencollectief tegen imperialisme en genocide (SCTIG), dat wekenlang rond deze eis in de weer was. Werkgroepen waren actief rond een dossier, een open brief, sociale media … Er werd een petitie verspreid die 560 keer getekend werd. Er waren twee acties aan het faculteitsgebouw. Dit maakte dat de faculteitsraad wel naar het collectief moest luisteren en uiteindelijk ook de centrale eis inwilligde. De banden met de Tel Aviv University worden verbroken. 

Dinsdag besliste het bestuurscollege van de UA om alle investeringen in Israëlische bedrijven te stoppen, een moratorium te vestigen op samenwerking met Israëlische universiteiten, de institutionele samenwerking te verbreken, geen nieuwe bilaterale projecten aan te gaan, streng toe te zien op bestaande en nieuwe Europese projecten met Israëlische partners. Dat is geen volledige breuk en ook weigert de rector zich uit te spreken voor een permanent staakt-het-vuren. Maar de unief moet dus wel opschuiven en rekening houden met het aanhoudende protest.

Ontmoeting van de bezetters met de rectoren van de UA

Dat speelde ongetwijfeld een rol in de beslissing van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. De studenten van SCTIG zijn ook erg betrokken bij de campusbezetting en vanop de bezetting werd gemobiliseerd naar de acties van SCTIG. Verschillende solidariteitsinitiatieven en campagnes versterken elkaar. De studenten maken duidelijk dat strijd loont. Zo schrijven deze jonge historici en hun sympathisanten zelf ook geschiedenis!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist