Razzia’s tegen illegalen onder het voorwendsel van drugs

Lezersbrief door een activist, syndicalist, arbeider en antifascist uit Antwerpen-Noord

De drugswetten en het drugsverbod worden ingezet als wapen waarmee je een hond kan slaan (in dit geval illegalen). Afgelopen weekend was het weer zo ver. De politie liet nog eens erg duidelijk zien waarom we vasthouden aan de prohibitie en het criminaliseren van mensen die drugs gebruiken. Er was in Antwerpen-Noord opnieuw een razzia tegen mensen-zonder-papieren onder het voorwendsel van drugs.

Razzia’s in Antwerpen … Ze gebeuren nog steeds… Mensen worden op lijsten gezet… Door Vlaams Nationalisten en Christenen! Die jagen op mensen zonder papieren… De drugswet, dat is iets handig zeg, dat is een echt geriefke!

Een voorbeeld (Belgabericht van zaterdag 20 april 2024): “Politieactie tegen drugsoverlast in Antwerpen-Noord. In Antwerpen houdt de politie op dit moment een actie tegen drugsoverlast in de Seefhoek. Agenten zijn daarbij specifiek op zoek naar mensen zonder wettig verblijf. De dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) houdt sinds kort plaatsen beschikbaar voor veelvuldige overlastplegers en criminelen in gesloten asielcentra.”

Of nog dit bericht: “Actie tegen drugsoverlast in Antwerpen-Noord: 2 drugsdealers aangehouden, 10 mensen naar gesloten instelling voor illegalen.”

De Antwerpse politie, onder leiding van N-VA’er Bart De Wever, liet zijn spierballen weer rollen voor het oog van de opgeroepen camera’s en het gejuich van de kleine middenstand in Antwerpen 2060. Ook de staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor (CD&V) was er bij.

De politie heeft op het Noord sinds kort de bevoegdheid gekregen om er systematische identiteitscontroles uit te oefenen.

Die drugswet, dat is toch iets handig zeg, dat is een echt geriefke!

“Drie personen die op de High Trouble-lijst stonden, werden ingerekend. Dat zijn mensen die hier illegaal verblijven en door bijvoorbeeld druggebruik voor overlast zorgen.”

De burgemeester en de politie weten dat het “not done” is om “zomaar” op het Noord razzia’s te doen tegen illegalen en mensen-zonder-papieren. Dat zou alleen maar weerstand opwekken en hun goedbedoelde pr-actie zou zich al snel tegen hunzelf keren.

Maar! Bart De Wever heeft daar jaren geleden al een oplossing voor gevonden. ‘Als we nu eens onder het mom van een actie tegen drugs en drugsoverlast, een razzia doen om illegalen en mensen zonder papieren op te pakken en weg te steken…’

En dat is dan ook wat ze deden. Er waren een 50-tal agenten (in burger en in uniform), er waren de ogen van de meer dan 500 camera’s die de stad “bewaken”, en dan nog eens een hele hoop andere camera’s; die van de massaal opgeroepen pers, om het toneelstukje helemaal af te maken en De Wever als “hardwerkende” politicus te portretteren en dat twee maanden voor de verkiezingen!

Wat kan de bevolking die mensen zonder papieren schelen? Ja, en het zijn dan nog eens druggebruikers ook!

Antwerpse druggebruikers weten al jaren hoe de vork aan de steel zit met de meest rechtse politici die ooit in ons land bezig geweest zijn: drugs zijn een wapen in handen van de leidende elite. Diezelfde elite die de status quo over drugs al jaren in stand houdt.

Enerzijds omdat het nu eenmaal een makkelijk bruikbaar machtswapen is, en anderzijds omdat het diezelfde elite is die vermoedelijk mee aan tafel zit om die extreme winsten van die Antwerpse drugshandel af te romen.

En geen dag gaat voorbij of deze of gene politieagent blijkt betrokken te zijn bij die o zo lucratieve drughandel.

Ik weet niet meer wat gedaan of gezegd. Ben ik de enige die hier moeite mee heeft? Want ik hoor hier niets of niemand over. Hoe leg je uit aan mensen dat deze situatie ernstig is? Dat voor hetzelfde geld die of die bevolkingsgroepen op dezelfde manier aangepakt kan worden (je moet altijd de self-interest van mensen benoemen).

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist