Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

Campusbezettingen geven nieuw momentum aan Palestijnse solidariteitsbeweging

De studentenbezettingen zijn een nieuw hoopvol hoogtepunt in de Palestijnse solidariteitsbeweging. Palestijnen hebben gedemonstreerd in de stad Deir el-Balah in centraal Gaza om hun steun te betuigen aan pro-Palestina protesten op universiteiten in de hele wereld. De bezettingen geven een motiverende dynamiek aan de beweging, deels vanwege de radicaliteit van de acties, maar ook omdat op verschillende plaatsen eisen van de bezetters worden ingewilligd. Vakbonden verklaren zich solidair, dat kan druk uitoefenen op transportvakbonden om boycots te concretiseren. Personeel sluit zich aan bij de acties en verschillende protesten brachten al mensen van buiten de universiteiten naar de bezetters.

Wij proberen zoveel mogelijk deel te nemen aan de bezettingen om een krachtsverhouding uit te bouwen. Daarbij pleiten we voor:

  • Verdere uitbreiding en coördinatie van de bezettingen
  • Betrokkenheid van zowel universiteitsmedewerkers als inwoners van de stad
  • Een escalatie van actiemethoden, inclusief het gebruik van stakingen
  • Democratische betrokkenheid van de hele beweging om een grotere betrokkenheid te bereiken.

Tegelijkertijd voeren we bij de bezettingen ook discussies over welk programma de grootst mogelijke impact kan hebben op het beëindigen van de genocide en het mogelijk maken van Palestijnse bevrijding. Essentieel pleiten we  daarom voor:

  • Geen banden met instellingen of bedrijven die medeplichtig zijn aan genocide of de bezetting. Dit betekent niet alleen universiteiten, maar bijvoorbeeld ook bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van militaire technologie. We hebben massale overheidsinvesteringen in onderwijs nodig, zodat onderwijsinstellingen geen bloederig privégeld nodig hebben.
  • Solidariteit met alle slachtoffers van het bloedbad. Opvang voor studenten en universiteitsmedewerkers uit de regio die hun studie of baan zijn kwijtgeraakt, omdat ze zich verzetten tegen de genocide of omdat ze Palestijn zijn, moet door onze universiteit worden georganiseerd en gegarandeerd.
  • Solidariteit met studenten en universiteitsmedewerkers in Israëlische universiteiten die zich verzetten tegen het bloedbad en de bezetting. Hun strijd, vooral als bredere lagen van de Israëlische arbeidersklasse zich hierbij aansluiten, kan mogelijk enorme druk uitoefenen op Netanyahu’s genocidale regime. Deze druk is ook wat onze kameraden ter plekke aan het opbouwen zijn. In Tel Aviv was er bijvoorbeeld een actie op de Naqba-herdenkingsdag. Zie Instagram-post.
  • Kapitalisme betekent imperialisme en kolonialisme. We kunnen de strijd voor echte Palestijnse bevrijding niet scheiden van de strijd tegen het systeem dat de onderdrukking van de Palestijnen mogelijk maakt. In een socialistische samenleving zou de rijkdom in Palestina en Israël het voor iedereen mogelijk maken om fatsoenlijke huisvesting, werk en levens te hebben. Een socialistisch Palestina naast socialistische verandering in Israël en de wijdere regio is in die zin een voorwaarde om een vreedzaam leven voor mensen in de regio te bereiken.

We bouwen mee aan dit nieuwe momentum in de beweging. Dit kan ook de dynamiek versterken voor andere activiteiten die we de komende maanden organiseren, zoals Pride Protest in Gent eind juni en het Antifascist Weekend op 6-7 juli.

Doe mee met Campagne ROSA en neem deel met ons aan de Brussels Pride op 18 mei

𝐖𝐈𝐄: iedereen die geïnteresseerd is in het bestrijden van onderdrukking (LGBTQIA+fobie, seksisme, racisme, …) en uitbuiting, die wil strijden tegen het kapitalisme en wil ontdekken wat socialistisch feminisme is.

𝐖𝐀𝐀𝐑: voor het station Brussel-Centraal

𝐖𝐀𝐍𝐍𝐄𝐄𝐑: zaterdag 18 mei

– vanaf 12 uur: ROSA-stand voor het station Brussel-Centraal. Kom eens praten met een van onze leden of help ons met het verspreiden van onze pamfletten en brochures. Help mee met de financiering van Campagne ROSA met prachtige badges en stickers tegen een vrije bijdrage!!

– 𝟏𝟑:𝟎𝟎 We verzamelen om 𝐨𝐧𝐳𝐞 𝐏𝐑𝐈𝐃𝐄 𝐈𝐒 𝐀 𝐏𝐑𝐎𝐓𝐄𝐒𝐓-𝐝𝐞𝐥𝐞𝐠𝐚𝐭𝐢𝐞 te vormen met megafoon, slogans, vlaggen, plakkaten, enz: we bereiden ons voor om deel te nemen aan een strijdbare Pride.

– Rond 14:00 start van de Pride Parade

– Weet je niet of je op tijd kan komen voor de Pride? Geen zorgen, voor het station Brussel-centraal blijft er de hele namiddag een stand van ROSA staan.

En na Pride? Donderdag 23/05 houden we een open meeting: “Besparingen 2.0, verkiezingen: welke impact op LGBTQIA+ mensen?” in de Pianofabriek, Fortstraat 35 (halte St Gillis Voorplein) vanaf 19u15

Activiteiten de afgelopen week

Vorige zaterdag was er in Antwerpen een LSP-vormingsnamiddag over antifascisme met een 20-tal aanwezigen. Na een geslaagde anti-NSV betoging verdiepten we ons in de geschiedenis van het Vlaams Belang, de antifascistische strijd van de afgelopen decennia en het asociale karakter van het Vals Belang vandaag. Nadien volgde een etentje en een gezellig samenzijn. De dag bracht ongeveer 200 euro strijdfonds en 70 euro aan publicaties binnen.

Zondag was er in Namen een betoging tegen wapentransporten naar Israël. Het initiatief kwam van comités die eerder acties organiseerden tegen wapenhandel door Challenge op de luchthaven van Luik. Via het Luikse Palestina-comité was LSP betrokken bij het initiatief en namen we mee het voortouw. Met 250 betogers was het een succes. Enkele studenten brachten verslag van de campusbezetting in Luik. Onze militanten verkochten een 10-tal exemplaren van maandblad De Linkse Socialist en een jaarabonnement.

Gedurende de hele week namen leden deel aan campusbezettingen. Leden die als personeelslid aan universiteiten werken, stonden mee vooraan in het organiseren van solidariteit van personeel om op die manier het protest te versterken. Dit was onder meer het geval in Gent, Brussel en Leuven. Daarnaast nemen studenten van ALS deel aan de bezettingen. Op de algemene vergaderingen pleiten we voor een zo democratisch mogelijke betrokkenheid van de bezetters, uitbreiding van het protest en voor discussies over de situatie en onze eisen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist