Luik: rector luistert niet, bezetting gaat door

Op 10 mei begonnen studenten van de Luikse Universiteit (ULg) in navolging van studenten in heel de wereld een sit-in. Ze eisten van de ULg een duidelijke stellingname voor een staakt-het-vuren, een volledige transparantie over zijn activiteiten en een boycot van medeplichtige Israëlische instellingen.

In een overleg met de directie werd aan de studenten gevraagd om bewijs te leveren dat de ULg wel degelijk medeplichtig is aan de koloniale politiek van Israël.

De studenten beslisten om de ULg te bezetten om op maandag 13 mei een dossier voor te leggen waaruit de legitimiteit van het protest blijkt. Gedurende heel het weekend werd daaraan gewerkt. Er werd onderzoek verricht, er waren algemene vergaderingen en culturele activiteiten. Daarnaast organiseerden de studenten zich om ook te kunnen blokken, de examens komen er immers aan.

Op maandag trokken de studenten zoals afgesproken naar de directie met een dossier. Daarin werden de banden tussen de ULg en de koloniale politiek van Israël aangetoond. Het gaat om samenwerking met wapenbedrijven. Daarnaast ook samenwerking met de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem, die zelf betrokken is in kolonisatie, apartheid en oorlogsmisdaden.

Ondanks dit dossier en een bijeenkomst met ruim 200 studenten, weigerde rector Anne-Sophie Nyssen, de argumenten te aanvaarden. Ze doet het protest af als het ‘gijzelen van de universiteit’.

De studenten beslisten dan ook om de bezetting door te zetten. Ze roepen op om de bezetting te vervoegen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist