Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

Geslaagde 1 mei

LSP-leden en sympathisanten namen in heel wat steden deel aan activiteiten op 1 mei. Op veel plaatsen is het karakter van de optocht niet bepaald strijdbaar of is het zelfs volledig overgegaan in een feest. Toch blijft het voor ons een belangrijke dag die onderdeel is van de traditie van de arbeidersbeweging en de kracht van het internationalisme toont. Dat blijft relevant. We verkochten dit jaar opnieuw honderden exemplaren van maandblad De Linkse Socialist, de exacte cijfers zijn we nog aan het verzamelen. Op 1 mei stellen we onze krant open voor meigroeten, betaalde boodschappen uit de beweging. Dit jaar haalden we daar ruim 5.500 euro mee op, een uitstekend resultaat! Langs Nederlandstalige en Franstalige kant samen gaat het om net geen 100 groeten. Bedankt aan al wie ons steunde.

1 mei in Luik

Anti-NSV betoging in Antwerpen

Op 25 april was er de antifascistische betoging tegen een haatmars van NSV in Antwerpen. Onze leden namen mee het voortouw om daar een succes van te maken. Het werd effectief een sterke betoging die onze verwachtingen overtrof. Positief in onze evaluatie zijn de samenwerking met andere groepen en individuen, de syndicale steun die groter was dan bij vorige dergelijke optochten, het diverse karakter van de betoging met onder meer een goede queer zichtbaarheid maar ook de aanwezigheid van mensen van migratie-achtergrond en activisten uit heel het land. Voor, tijdens en na de betoging hadden we een stand en militanten in de betoging.

Onze tussenkomst op de betoging werd heel collectief voorbereid. Op de afdelingsvergadering een week voor de betoging deelden we de aanwezigen op in drie groepen: voorbereiding speeches, voorbereiding contactenwerk en briefing, voorbereiding pamflet. De voorstellen van de drie groepen bespraken we nadien met de hele groep. Dat versterkte onze tussenkomst en politieke voorbereiding.

We haalden net geen 200 euro strijdfonds op met badges en ander materiaal. Daarnaast verkochten we voor 100 euro publicaties, voornamelijk kranten en enkele boeken. 17 aanwezigen gaven hun contactgegevens op om met ons in discussie te gaan of lid te worden. Eén daarvan was er op 1 mei en de afdelingsvergadering van 2 mei al bij.

Couscous-avond in Brussel op 8 mei

LSP en Campagne ROSA Brussel zijn verheugd u uit te nodigen voor hun jaarlijkse couscous-event. Dit jaar verwelkomen we, in het teken van het herdenken van de overwinning op het fascisme in 1945, onze kameraad Júlia Chaves van Brazilië die haar ervaringen in de strijd tegen fascisme in Brazilië met ons zal delen. Dit evenement zal dé gelegenheid zijn om elkaar terug allemaal te zien en om te discussiëren over onze benadering naar de volgende verkiezingen toe. 

Praktische details:

 • Woensdag 8 mei -18:30
 • Hovenierstraat 45 – 1080 Molenbeek
 • Prijs : €10 sociale prijs, €15 gewone prijs
 • Vegetarische optie mogelijk
 • Drank aan democratische prijzen
 • Inschrijven: ammar.berro@hotmail.com / 0478.40.16.09
 • Betaling: BE54-3632-2931-3797 met als mededeling ‘couscous + naam’

Vormingsdag en kwis in Antwerpen

Vormingsdag 11 mei

Helaas is extreemrechts in opmars. Vals belang komt momenteel uit de peilingen als grootste Vlaamse partij. Dit geeft vertrouwen aan groepen als NSV, S&V, KVHV om terug naar buiten te komen. Dit is een gevaar voor iedereen die niet in hun kraam past. Denk aan mensen met recente migratieachtergrond, queer personen, vrouwen etc.. Hiertegen blijven we niet bij de pakken zitten. Het is tijd om te bouwen aan breed antifascistisch verzet. We doen dit onder meer met een anti-NSV betoging op 25 april, maar we willen ook leren over hoe we die strijd kunnen voeren. Daarom deze vormingsdag. We bespreken samen de geschiedenis van antifascistisch verzet in België, staan stil bij het ware gelaat van Vals Belang en gaan in op het belang van antikapitalisme voor antifascisten. Natuurlijk krijgt iedereen de kans om mee te spreken en te discussiëren.

Je bent welkom vanaf 12u30 en we starten om 13u00 met het programma. Het duurt tot 18u30 daarna eten we nog samen een lekkere maaltijd met wie wil. Erna kan je aansluiten bij ons quiz “de slimste kameraad”.

Inschrijven voor de vormingsdag kan via deze link: https://forms.gle/np2ii11NypM67ucU7

Quiz: ‘De Slimste Kameraad’

Ben jij de slimste kameraad van Antwerpen (en daarbuiten)? Kom het bewijzen op de LSP en ROSA Antwerpen quiz!
In een aantal uitdagende rondes testen we jouw algemene kennis. Kom mee quizzen en genieten van een drankje en natuurlijk de solidaire, socialistisch feministische sfeer!

Schrijf jouw team van 4 of 5 personen hier alvast in: https://forms.gle/NUBNyVbZaoZZdFnZ9

 • Wat: een algemene kennis quiz
 • Waar: Langstraat 102, Shelterzaal van wijkcentrum De Shelter
 • Wanneer: Op 11 mei, vanaf 20u00 tot 22u00
 • Deuren: 19u30
 • Kost: 5 euro per teamlid, te storten op BE95 0004 7860 3858
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist