Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

De Linkse Socialist 432 – maart 2024

Na de bombardementen dreigt ook een grondinvasie in Rafah. De horror gaat door, maar het massaprotest heeft ook effect. De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag was daar een uitdrukking van, zelfs indien de uitspraak wel heel beperkt was. Regeringen zagen zich verplicht om hun eerdere bijzonder repressieve standpunt tegen elk pro-Palestijns protest bij te schaven. In België kwam er na protest een einde aan de leveringen van buskruit aan Israël door een bedrijf uit de buurt van Luik. Het protest doorzetten is nu de uitdaging. In deze krant brengen we opnieuw drie pagina’s over Gaza: de voorpagina en drie artikels op pagina’s 6-7.

Naar aanleiding van de internationale vrouwendag (8 maart) hebben we niet enkel aandacht voor kwesties als abortus, de positie van schoonmaakpersoneel en de strijd tegen discriminatie op de werkvloer. Internationalistisch verzet tegen oorlogsmisdaden was ook steeds een prominent thema van de socialistische vrouwenbeweging die aan de oorsprong van 8 maart lag. Daar hebben we het bijgevolg ook over op onze pagina’s naar aanleiding van 8 maart (pagina’s 16, 8 en 9). 

Verder hebben we een pagina over de geschiedenis van transgenders in antwoord op de conservatieve propaganda (pagina 15) en een pagina over de uitdagingen van het antiracisme vandaag (pagina 14). Daarnaast ook een artikel over het massale protest tegen extreemrechts in Duitsland (pagina 10).

We hebben uiteraard ook artikels over het boerenprotest met een antwoord op de pogingen om landbouw tegen ecologie te plaatsen en een degelijk inkomen voor boeren tegen onbetaalbare prijzen voor de werkenden in de supermarkten (zie pagina 3). 

Dit jaar zijn er politieke en sociale verkiezingen. In het kader van de politieke verkiezingen verduidelijken we onze stemoproep voor de PVDA (pagina 2) en we brengen een eerste deel van een reeks over de sociale verkiezingen.  

Inhoud

 1. Stop de horror in Gaza. Protest doorzetten!
 2. Brief van LSP aan de PVDA: samen de uitdagingen van dit tijdperk van wanorde aangaan || ABVV-voorzitter roept op tot links front van PS, Ecolo en PTB om samen te regeren na 9 juni  || Gedicht door Nova
 3. Boeren protesteren. Wie ellende zaait, oogst woede
 4. Donkere wolken boven Audi Brussels || Tegen agressie op het openbaar vervoer: meer middelen, meer collega’s en betere dienstverlening
 5. Sociale verkiezingen – deel 1. De stem van de werkende klasse op de werkplaats
 6. Nieuwe catastrofe dreigt in Rafah – Protest verder opvoeren!
 7. Wapenwedloop: hun ‘veiligheid’ brengt ons in gevaar || Onderdrukkende regimes en krachten zijn geen bondgenoot in de strijd tegen onderdrukking en uitbuiting
 8. Van Palestina tot Congo: vrouwen vooraan in verzet tegen oorlog en vernietiging || De strijd tegen seksisme en onderdrukking op de werkvloer: een taak van elke vakbond en syndicalist!
 9. Baas over eigen buik! Abortus is een recht, geen politiek spel || Stop de besparingen op schoonmaak in de Gentse scholen
 10. Extreemrechtse dreiging leidt tot protest || Keert Trump terug?
 11. Pensioenleeftijd verhogen is een patronale maatregel om de arbeidstijd te verlengen || Werken tot 67 jaar? Onmogelijk! Getuigenis door een verpleegkundige
 12. Missak en Mélinée Manouchian opgenomen in het Panthéon. Achter de mythe van de ‘doden voor Frankrijk’
 13. Nieuws van LSP
 14. Racisme. Kolonialisme. Seksisme. Gemeenschappelijke strijd tegen onderdrukking
 15. Transpersonen hebben altijd bestaan. Een antwoord op de conservatieve propaganda || Voor onderwijs zonder seksisme
 16. Strijden om te winnen
Product afbeelding
In onze webshop:
Abonnement op De Linkse Socialist voor 12 nummers (papier)
€20
Kopen

Op naar internationale vrouwendag

We roepen om tot deelname aan de betogingen op 8 maart. Met Campagne ROSA lanceerden we mee de hernieuwde traditie om op de internationale vrouwendag te protesteren. We blijven dit uiteraard doorzetten. De nadruk dit jaar ligt op verzet tegen het platbombarderen van Gaza, verlenging van de abortustermijnen in België (gekoppeld aan het recht om kinderen te krijgen zonder in armoede te vervallen), massale publieke investeringen in zorg en onderwijs, degelijke lonen (minstens 17 euro per uur) en inkomens gekoppeld aan goede arbeidsvoorwaarden, verzet tegen de antifeministische backlash die gestimuleerd en versterkt wordt door extreemrechts.

We nemen deel aan de acties in onder meer Gent, Antwerpen, Leuven, Brussel en Luik.

25-30 maart: meetings met Braziliaanse socialistische feministe

De gebeurtenissen in de voorbije jaren zijn angstaanjagend. Extreemrechtse en racistische politici zijn wereldwijd in opmars. Vlaams Belang bij ons, Wilders in Nederland, Milei in Argentinië en wie weet komt zelfs Trump terug. Waar extreemrechts aan de macht is, nemen racisme en geweld toe. Het meest extreme voorbeeld daarvan is het vreselijke bloedbad in Gaza. Met goedkeuring van het Westers imperialisme blijft het genocidair regime van de extreemrechtse Netanyahu Palestina verder koloniseren en uitmoorden. We moeten het hebben over hoe we wereldwijd strijd kunnen voeren tegen racisme, kolonialisme en extreemrechts. We nodigen een Braziliaanse activiste uit om eind maart te spreken op een reeks meetings. Wees erbij!

Over hoe te strijden tegen racisme en extreemrechts werden in de voorbije jaren in Brazilië wel wat lessen opgedaan. Het land ging door een diepe crisis. Toen in 2019 Jair Bolsonaro werd verkozen tot president was meteen duidelijk dat zijn presidentschap een gevaar vormde voor de werkende klasse, de onderdrukten en de Braziliaanse natuur. Vijf jaar later is het trieste bilan van zijn presidentschap dat hij Brazilië veranderde in een massagraf. Met minder dan 3% van de wereldbevolking was Brazilië goed voor 10% van alle COVID-19 slachtoffers. Maar dat is niet alles. Tussen augustus 2018 en juli 2021 verloor het Amazonewoud een gebied zo groot als België door illegale boskap en ontbossing. Tijdens zijn presidentschap verdubbelde het aantal racistische moorden op de inheemse bevolking. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn talloze aanvallen op vrouwen- en LGBTQIA+ rechten. 

Maria Clara staat als socialistische activiste met haar beide voeten in de strijd tegen racisme en extreemrechts. Ze maakt deel uit van de Braziliaanse afdeling van ROSA International, Feministas Antiracistas Socialistas, en is lid van de Braziliaanse sectie van ISA, Liberdade, Socialismo e Revolução. Feministas.as werd vorig jaar opgericht als instrument in het verzet tegen de extreemrechtse krachten van Bolsonaro. Dat koppelt het aan strijd die druk zet op de nieuwe Lula-regering om maatregelen te implementeren die het leven van vrouwen en onderdrukten verbeteren. Ze strijden voor de rechten van de inheemse bevolking en het beschermen van het Amazonewoud. Ze eisen reproductieve rechten zoals abortus en toegang tot genderinclusieve, kostenloze gezondheidszorg voor onder meer transpersonen en een effectief beleid om gendergerelateerd geweld te bestrijden. Eisen die meer dan ooit nodig zijn!

De erfenis van Bolsonaro is gruwelijk, maar een groeiende groep jongeren en werkenden is vastberaden om terug te slaan. Volgens Maria Clara is de uitdaging om daarvoor een gezamenlijke strijd op poten te zetten. Wat kunnen we van deze antikapitalistische boodschap in België meenemen? Kom luisteren naar Maria Clara, stel je vragen en probeer samen met ons beter te begrijpen waar onrecht vandaan komt en hoe het gestopt kan worden! 

 • Maandag 25 maart: 16u VUB – 20u Pianofabriek
 • Dinsdag 26 maart: Gent 19u Blandijn
 • Woensdag 27 maart: Leuven
 • Donderdag 28 maart: Antwerpen 19u30 Multatuli
 • Zaterdag 30 maart: Luik
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie