Voeg toe aan mijn agenda

Afspraak: 08/03/24
Socialistisch feminisme tegen fascisme, oorlog en kapitalisme

We hebben een heel systeem omver te werpen

Op 25 november, de Internationale dag tegen geweld op vrouwen, gingen honderdduizenden mensen in Italië de straat op. Ondanks de extreemrechtse regering, ondanks de repressie en ondanks de intense propaganda van vrouwenhaat in de media, verloren de mobilisaties niet aan kracht. De kreten van vrouwen, LGBTQIA+ mensen en de onderdrukten klinken nog luider, met verdubbelde woede.

door Giulia (Luik)

Op 11 november werd de 22-jarige studente Giulia vermoord door haar ex-partner. Het was de druppel die de emmer deed overlopen. Het debat over de systemische oorzaken van vrouwenmoorden werd als nooit tevoren in de Italiaanse samenleving gevoerd. De autoriteiten werden ontmaskerd voor wat ze zijn: medeplichtig aan geweld. Ze konden zich niet langer verschuilen achter minuten stilte of rouwwaken. 

Basta! De slachtoffers hebben genoeg van het huilen. Het is tijd om de voorschriften over de ‘juiste’ manier om te reageren of over het ‘goede slachtoffer’ dat terneergeslagen ondergaat, overboord te gooien. In de straten droegen vrouwen en LGBTQIA+ personen slogans die geïnspireerd waren door regels van de dichteres Cristina Torres Caceres: “Als ik het morgen ben, als ik morgen niet terugkom, mama, vernietig dan alles.” 

Vrouwen zijn niet vrij zolang er onderdrukte volkeren zijn

Stop de politieke hypocrisie! Op 25 november trokken Palestijnse vrouwen overal in Europa mee de straat op. Zo gebeurde het ook in Brussel. Daar werd het Palestijnse solidariteitsblok geviseerd door de politie. Het werd tegengehouden en er werd traangas gebruikt. Een opiniestuk van 21 organisaties, waaronder Campagne ROSA, protesteerde hiertegen en stelde: “de strijd voor vrouwenemancipatie is enkel compleet in de strijd voor de bevrijding van alle onderdrukte volkeren.”

In een rapport van december benadrukte UN Women de onevenredige gevolgen van het conflict voor vrouwen en kinderen in Gaza. “Elk uur worden er twee moeders gedood en elke twee uur zeven vrouwen. (…) Elke dag bevallen 180 vrouwen in Gaza zonder water, pijnstillers, verdoving voor keizersneden, elektriciteit voor couveuses of medische benodigdheden.” 70% van de slachtoffers van de afgelopen maanden zijn vrouwen en kinderen. 

Onderdrukking op basis van gender is alomtegenwoordig en weegt zwaarder naargelang de context. In een oorlogssituatie zijn verkrachtingen en vrouwenmoorden een oorlogswapen. Dat zagen we met de aanval van Hamas op 7 oktober. De gewelddaden van Hamas moeten veroordeeld worden, net als die van het Iraanse regime dat Hamas steunt. In 2022 was er nog een grote feministische protestbeweging in dat land. De benadering van Hamas om elke inwoner van Israël, van baby’s tot bejaarden, als vijandige strijder te behandelen kan geen oplossing zijn, zeker niet voor vrouwen en LGBTQIA+ personen. 

Dit mag echter geen excuus zijn voor de etnische zuivering in Gaza. Het Israëlische regime probeert zich voor te doen als een eiland van tolerantie en openheid in het midden van een oosterse wereld die vijandig staat tegenover de rechten van vrouwen en LGBTQIA+ personen. In werkelijkheid is het een conservatief religieus regime dat de intimidatie en seksueel misbruik van Palestijnse vrouwen in haar gevangenissen aanmoedigt en dat vrouwen en kinderen vermoordt in Gaza. 

Strijden tegen één vorm van onderdrukking betekent ingaan tegen alle onderdrukking

De strijd voor vrouwenrechten mag niet op de tweede plaats komen. Alle vormen van onderdrukking – racisme, antisemitisme, islamofobie, seksisme, queerfobie en nationale onderdrukking – worden in stand gehouden en versterkt door hetzelfde systeem van kapitalistische uitbuiting en geweld.

Op 8 maart verdedigen we de nalatenschap van de socialistische feministe Clara Zetkin, die op de Internationale Vrouwendag in 1915 een anti-oorlogsdemonstratie van tienduizenden mensen in Berlijn leidde. Op 8 maart komen we op straat in solidariteit met vrouwen en LGBTQIA+ personen in Gaza en elders. We strijden voor het einde van het bloedbad en de bezetting, voor een einde aan gendergerelateerd geweld, voor een einde van alle vormen van onderdrukking en uitbuiting!

Voeg toe aan mijn agenda
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist