Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

Nieuwe Gaza-betoging was weer groot

Zondag was er opnieuw een nationale betoging tegen het bloedbad in Gaza. Er waren tot 20.000 betogers. Dat was minder dan bij de vorige nationale acties, maar het blijft veel volk. LSP was er uiteraard ook bij met drie stands, twee aan het begin van de betoging en één op het einde. Daarnaast waren er militanten die in de betoging rondgingen met pamfletten en onze krant. We verkochten minstens 32 exemplaren van ons maandblad en haalden enkele honderden euro steun op met badges.

Het protest verder opbouwen, kan onder meer door acties tegen wapenhandel of transport via België. Donderdagavond namen we deel aan een actie aan de Antwerpse haven tegen de passage van een schip van de rederij ZIM en vanavond is er een actie aan Challenge in Luik. Op 18 februari is er in Luik een nieuwe mobilisatie gepland.

Waarom ik lid werd

Toen ik naar de universiteit ging, zag ik de mogelijkheid om meer te doen met mijn opvattingen. Op basis van eigen onderzoek maakte ik al kennis met het marxisme, maar ik kom uit een nogal afgelegen dorp. Toen ik naar Luik ging studeren, besloot ik te zoeken naar organisaties die bij mijn ideeën passen. Ik kwam er verschillende tegen, waaronder LSP tijdens een vergadering van het Luikse Palestina-comité. 

Ik koos ervoor om bij LSP aan te sluiten omdat deze organisatie mij best toelaat om actief betrokken te zijn bij de huidige strijd van de arbeidersbeweging, zonder een bredere revolutionaire benadering achterwege te laten en zonder de strijd tegen racisme, seksisme en andere vormen van onderdrukking uit het oog te verliezen. Dat vind ik immers te belangrijk om zomaar onder het tapijt te vegen zonder echte voorstellen te doen.

Matheo, student, Luik

Van 8 maart over Bread and Roses  in Ierland naar de Prides en een antifascistisch weekend in de zomer

Rechts en extreemrechts voeren hun antifeministische campagnes op. Dat maakt socialistisch feminisme des te belangrijker, zowel in actie als politieke vorming. Campagne ROSA en LSP hebben enkele voorstellen voor je activistische kalender dit jaar. 

Beginnen doen we natuurlijk op 8 maart en de betogingen die dan in verschillende steden plaatsvinden. We nemen deel met een boodschap van solidariteit met de slachtoffers in Gaza en van verzet tegen oorlogsmisdaden en onderdrukking. Daarnaast protesteren we op 8 maart voor massale publieke investeringen in openbare diensten zoals zorg, onderwijs en openbaar vervoer, maar ook voor hogere lonen, een kortere werkweek en meer sociale bescherming. Minder ongelijkheid leidt tot minder onderdrukking. Verder maken we van 8 maart gebruik om actief in te gaan tegen de antifeministische backlash van de rechterzijde, met extreemrechts als luidste stem tegen onze beweging. 

Op zaterdag 20 april organiseert de Ierse afdeling van ROSA een festival: Bread&Roses. Sprekers uit Ierland en de rest van de wereld zullen er ingaan op de grote uitdagingen van dit tijdperk. Er is daarnaast ook ruimte voor artiesten en creativiteit. We strijden immers niet alleen voor brood, maar ook voor rozen. Dit jaar willen we een delegatie vanuit België naar Bread&Roses sturen. Blokkeer de datum in je agenda en contacteer ons als je meewil.

Drie weken voor de verkiezingen waarin het Vlaams Belang dreigt te winnen, is er de Brusselse Pride. Een uitgelezen moment om met een strijdbaar ROSA-blok duidelijk te maken dat we ons niet terug in de kast laten duwen. We zijn hier, we blijven hier en we eisen het recht op om te zijn wie we zijn. We koppelen ons verzet tegen queerfobie aan actief antifascisme. Dat doen we ook drie weken na de verkiezingen op de Gentse Pride is a Protest van zaterdag 29 juni. 

Noteer ook 6 en 7 juli in je agenda. Dan is er het antifascistisch weekend van Campagne ROSA, Actief Linkse Studenten en LSP. Een weekend lang workshops, vormingen en ontspanning om onze antifascistische en socialistisch-feministische batterijen op te laden voor de strijd voor een socialistische samenleving.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie