Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

Februari-editie van De Linkse Socialist komt nu al uit

Deze editie van maandblad van De Linkse Socialist komt een week vroeger dan gepland uit. Hierdoor hebben we een nieuwe krant op de nationale Gaza-betoging op 21 januari.

De woede en het protest tegen de etnische zuivering in Gaza houden aan. De massale betogingen en acties zijn een bron van hoop. Dit zet druk die onder meer tot uiting komt in de genocide-klacht ingediend door de Zuid-Afrikaanse regering (pagina 2). Die klacht toont hoe het Israëlische regime zich aan het isoleren is. Tegelijk blijft het gevaar van regionale escalatie (pagina 4).

De publieke opinie verzet zich steeds explicieter tegen het oorlogsgeweld. Het is door massaprotest dat vooruitgang kan bekomen worden. Dat blijkt ook uit de geschiedenis van Palestijnse onderdrukking en het verzet daartegen. In deze krant publiceren we een dossier over die geschiedenis (pagina’s 8-9). Daarnaast hebben we vooral aandacht voor wat er hier kan gebeuren, bijvoorbeeld inzake protest tegen wapenexport en handel (pagina 3). We brengen ook een kritische blik op de houding van de Belgische regering (pagina 4).

In dit verkiezingsjaar hebben we natuurlijk ook aandacht voor de Belgische politieke situatie. We hebben het over Chinagate bij het Vlaams Belang (pagina 5). Daarnaast publiceren we een uitgebreide recensie van het boek ‘Muiterij’ door Peter Mertens (pagina 7). Een van de uitdagingen in 2024 wordt de vraag hoe we de besparingstrein kunnen stoppen, nu er tegelijk aandacht is voor de vele tekorten als gevolg van vorige besparingen als oproepen voor nieuwe besparingen. De gevolgen van die besparingen zien we onder meer bij het openbaar vervoer, zowel het spoor als De Lijn (pagina 10).

Als de arbeidersbeweging overwinningen boekt, hebben we daar aandacht voor. We spraken met vakbondssecretaris Martin Willems (ACV) over de gerechtelijke uitspraak die bepaalt dat Deliveroo-koeriers werknemers zijn. (pagina 11).

In december namen LSP-leden deel aan de klimaatacties van Code Rood. Daar brengen we een uitgebreid verslag van op pagina 14 in deze krant. Tot slot beginnen we aan de mobilisatie naar 8 maart, de internationale vrouwendag. Op pagina 16 doen we een eerste oproep tot protest. Op pagina 15 publiceren we twee artikels in dit kader. Een stuk over het antifeminisme in Frankrijk met de discussie over Depardieu. Daarnaast een stuk over de dienstencheques. Opkomen voor hogere lonen en meer sociale bescherming voor werkneemsters is essentieel op de internationale vrouwendag.

Inhoud

 1. Niemand is vrij tot iedereen vrij is! Massaprotest doorzetten!
 2. Oorlogen, instabiliteit, ongelijkheid, klimaatrampen … Enkel arbeidersbeweging kan alternatief bieden voor tijdperk van wanorde // Internationale solidariteitsbeweging isoleert Israëlische staatsterreur
 3. 18 februari: actie in Luik aan Challenge. Organiseer het verzet tegen wapenhandel naar Israël // Stop de wapenexport en -transport! Investeer in heropbouw in plaats van dood en vernielingen
 4. Belgische regering: wel kritische woorden, maar geen daden // Dreigt een regionale oorlog in het Midden-Oosten?
 5. Niet in ons belang! Dewinter en co in opspraak voor connecties met dictatoriale regimes // Kort
 6. Pompen of verzuipen: besparen of investeren? // Congolese verkiezingen: een gigantische puinhoop!
 7. ‘Muiterij’: striemende aanklacht tegen een rot kapitalisme
 8. Lessen uit de geschiedenis van onderdrukking van de Palestijnse massa’s. Tegenover de impasse van het imperialisme, de strijd van de arbeidersklasse en de onderdrukten
 9. Vervolg pagina 8
 10. 72-urenstaking bij het spoor. Spoorpersoneel is woest, reizigers wees solidair! // Tekort aan middelen zet openbaar vervoer in achteruit. De Lijn schrapt 3200 bushaltes en legt drukke tramlijnen stil
 11. Interview met vakbondssecretaris Martin Willems. Na zeven jaar strijd een juridische overwinning op Deliveroo! // Werken tot 67 jaar? Onmogelijk! Gino, 55 jaar, automekanieker
 12. Uit de archieven van de klassenstrijd. De strijd rond de huisvesting van Algerijnse arbeiders in Frankrijk // ‘Een klein detail’: het boek van Adania Shibl dat gecanceld werd op de Frankfurter Buchmesse
 13. Partijnieuws
 14. Code Rood. Nieuwe succesvolle blokkade ondanks bruut politiegeweld
 15. Van Depardieu tot Macron: antifeministische backlash met de Franse slag || Dienstencheques: private bedrijven willen meer winst!
 16. Socialistisch feminisme tegen fascisme, oorlog en kapitalisme. We hebben een heel systeem omver te werpen
Product afbeelding
In onze webshop:
De Linkse Socialist februari 2024 [431] (PDF)
€2
Kopen
Product afbeelding
In onze webshop:
Abonnement op De Linkse Socialist voor 12 nummers (papier)
€20
Kopen

ROSA-wedstrijd – bedankt voor de steun!

Op 13 januari was er de trekking van de winnende lotjes in de wedstrijd van Campagne ROSA. We verkochten dit jaar voor ruim 7.000 euro aan lotjes, waarvoor dank. Met deze steun kunnen we ons volop voorbereiden op de acties van 8 maart. We haalden niet alleen steun op, maar kunnen ook tien sympathisanten blij maken met een mooie prijs. Hieronder de winnende nummers.

 1. Een weekend voor twee in een Floreal vakantieoord. Nummer 780
 2. Een nacht in een charmehotel in de Ardennen, halfpension en wellness. Nummer 2537
 3. Zweefvliegtocht in Tienen. Nummer 1164
 4. Een geleid bezoek aan Luik met een gids. Nummer 2541
 5. Twee museumpassen. Nummer 1733
 6. Een uur massage. Nummer 1888
 7. Mand met bieren en bionades. Nummer 2629
 8. Mand met bieren en bionades. Nummer 1319
 9. Bon boekhandel De Witte Zee in Oostende. Nummer 849
 10. Bon boekhandel De Witte Zee in Oostende. Nummer 2128

Internationalistisch en socialistisch verzet tegen bloedbad

Tijdens de vele acties tegen de genocidaire oorlog in Gaza wordt telkens duidelijk hoe graag mensen iets willen doen om de waanzin te stoppen. Heel veel mensen lieten gegevens na om meer te weten te komen over onze internationalistische en socialistische antwoorden op het bloedbad. Dat we deel uitmaken van International Socialist Alternative had duidelijk een sterke aantrekkingskracht. Volgens ons is internationalisme een noodzakelijk onderdeel van de strijd tegen het geweld en de oorlog van het kapitalisme. We ondervonden heel wat solidariteit van mensen die appreciatie toonden voor onze ideeën en voorstellen.

Honderden mensen droegen ook financieel hun steentje bij, onder andere door het kopen van badges en deze krant. De steun die we ophalen gaat integraal naar het versterken van de beweging, zowel hier als in de rest van de wereld. Een belangrijk deel van de steun gebruiken we om onze internationale organisatie in de regio zelf de mogelijkheid te bieden om in te gaan tegen de Israëlische staatsterreur. Onze afdeling in Palestina/Israël heeft het onder de huidige omstandigheden natuurlijk niet gemakkelijk. Er zijn de verwoestingen en er is de enorme propagandamachine. Wie zich in Israël verzet tegen het bloedbad, krijgt te maken met intimidatie door (extreem)rechts. Internationalisten kennen echter hun plicht om altijd en overal aan de kant van de onderdrukten te staan.

Daarnaast gebruiken we de opgehaalde steun natuurlijk ook om de strijd hier in België te helpen organiseren en te voeden met ideeën, in de vorm van pamfletten, artikels, analyses, meetings, acties, oproepen en voorstellen voor de beweging. Zo komt er op 18 februari een actie aan Challenge in Luik. Draag bij aan onze initiatieven en versterk de internationalistische en socialistische benadering van ISA.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie