Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

2024 wordt een sleuteljaar, versterk de marxisten!

Begin november hield LSP een nationale conferentie om 2024 voor te bereiden. Dat wordt een sleuteljaar met verkiezingen, maar ook met de effecten van de aanhoudende tekorten en druk om opnieuw hard te besparen. Ons verzet tegen onderdrukking ligt onder vuur door de antifeministische backlash die versterkt wordt door het succes van extreemrechts. Dit alles maakt dat we ons begrip van en verzet tegen het volledige systeem moeten opvoeren. LSP is bijzonder ambitieus op dat vlak.

In de eerste helft van 2024 zullen de politieke en sociale verkiezingen heel wat aandacht krijgen. We zullen onze voorstellen naar voren brengen met enkele thematische pamfletten rond de strijd tegen onderdrukking, tegen extreemrechts, voor een rijkentaks en rond de noodzaak van een fundamenteel ander beleid. We zullen met dit en ander materiaal actief campagne voeren om voor de PVDA te stemmen en bij LSP aan te sluiten. We zullen er ook mee tussenkomen op acties tegen onderdrukking (8 maart en de Brusselse Pride in mei) en tegen racisme (nationale mobilisaties op 23 maart en rond 8 mei). Tegelijk zullen we specifieke pamfletten verspreiden in enkele sectoren waar LSP-leden een rol spelen in de sociale verkiezingen, onder meer het openbaar vervoer, de zorg en de petrochemie. 

Alles wijst op het reële gevaar van een zwarte zondag in juni. Het zelfvertrouwen van extreemrechts schiet de hoogte in. Het loopt voor op het noodzakelijke antifascistische antwoord. We blijven aan de kar van het antifascistisch protest trekken. Na de betogingen in Aalst en Gent tegen VB-congressen volgen er nog acties. Na de verkiezingen staat de Gentse Pride is a Protest van 29 juni in het kader van antifascisme. Dat is broodnodig, het VB richt zich tegen LGBTQIA+ personen en tegen trans personen in het bijzonder. 

Op 6 en 7 juli is er een nationaal antifascistisch weekend in Gent. De tekorten inzake locaties voor zomerkampen troffen ons voor 2024, waardoor we ons noodgedwongen beperken tot een weekend dat in Gent zal plaatsvinden. Voor 2025 hebben we wel al een schitterende locatie voor een zomerkamp. Het antifascistisch weekend van 6 en 7 juli wordt de place-to-be voor al wie zich tegen extreemrechts verzet. 

Samen met deze activiteiten zullen we onze marxistische vormingen versterken. In een tijdperk van wanorde is een breder inzicht noodzakelijk om de strijd voor socialistische maatschappijverandering te onderbouwen en te versterken. Zo is er in Brugge, Gent en Leuven een vormingscyclus: ‘Onrecht en kapitalisme bestrijden? Ontdek het marxisme’ met telkens een vormingsavond in januari, februari en maart. 

Marxisten zijn ondanks alle ellende vandaag hoopvol. Armoede, tekorten, oorlogen en klimaatverandering zijn eigen aan het kapitalisme terwijl wij opkomen voor een nieuw systeem, een socialistische samenleving waarin het beschikbare potentieel wordt gericht op de noden en behoeften van mens en planeet. We zijn hoopvol omdat we de wereld proberen te begrijpen om hem te veranderen. Vervoeg de strijd voor een andere samenleving, sluit aan bij LSP en bouw mee aan die broodnodige socialistische toekomst!

Sluit aan:

Steun Campagne ROSA, koop een lotje voor onze wedstrijd

Dit jaar verkopen we opnieuw lotjes voor de wedstrijd van Campagne ROSA. Er zijn mooie prijzen te winnen: een weekend in een hotel van de Floreal-groep, een overnachting voor twee in halfpension in de Ardennen, een zweefvlucht en zeven andere prijzen. En vooral: met deze wedstrijd haalt Campagne ROSA financiële steun op voor een jaar vol acties! Lotjes kosten 10 euro per stuk, als je er vijf koopt krijg je een zesde gratis. 

2024 wordt een uitdaging voor socialistische feministen. Er is de antifeministische terugslag waarop extreemrechts inspeelt en die het versterkt. Dit maakt feministisch protest minder vanzelfsprekend, maar tegelijk des te noodzakelijker. We willen de traditie van acties op 8 maart, de internationale vrouwendag, verderzetten. In de aanloop naar 8 maart zullen we in heel het land campagne voeren. 

Eén van de centrale aanvallen van extreemrechts en populistisch rechts is tegen de LGBTQIA+ gemeenschap en in het bijzonder tegen trans personen. Wij nemen dat niet. We gaan niet terug, maar organiseren ons om door collectieve strijd rechten af te dwingen. De Pride in Brussel is daar een uitstekende gelegenheid voor, we willen een strijdbare delegatie vormen op de parade. Na de verkiezingen van juni organiseren we in Gent een Pride is a Protest die sterk de nadruk legt op antifascisme. Een nieuwe verkiezingsoverwinning van het VB dreigt immers en vormt een bedreiging voor de volledige LGBTQIA+ gemeenschap. We kunnen niet gewoon toekijken, we moeten ons organiseren en in verzet gaan. Die vaststelling lag aan de basis van Pride, het is ook het uitgangspunt voor Pride is a Protest.  

De dreiging van nieuwe besparingen komt bovenop een jarenlang beleid van tekorten in alle openbare diensten en de volledige zorgsector. Dit is een antifeministisch beleid dat zorgtaken opnieuw doorschuift naar het kerngezin, in het bijzonder naar vrouwen. Het is een antifeministisch beleid omdat het druk zet op de laagste lonen en de werkomstandigheden in sectoren waar veel vrouwen werken. Financiële onafhankelijkheid en toegankelijke openbare diensten zijn ook noodzakelijk om aan gewelddadige of toxische relaties te kunnen ontsnappen. 

Rond al deze zaken wil Campagne ROSA actie voeren en een krachtsverhouding helpen opbouwen. Dit kan enkel dankzij uw steun. De wedstrijd is daar een goede gelegenheid voor. Niet alleen steun je ons, je maakt ook kans op een mooie prijs. De trekking van de winnaars is op 13 januari in zaal Randstad in de Hovenierstraat 45 te Brussel. We starten vanaf 19u30 met een nieuwjaarsdrink, een gezellig samenzijn waar we meteen ook wat plannen zullen smeden om het socialistisch feminisme in 2024 op de kaart te zetten. Om 21u is er dan de trekking van de winnaars. 

Koop je ticket online via nl.campagnerosa.be of door 10 euro of meer over te schrijven op BE54 5230 8095 8497 van Campagne ROSA met als mededeling ‘wedstrijd’. Dan bezorgen we je een deelnamenummer dat in de trekking gaat.

Koop via het online formulier

Nieuwe boeken beschikbaar!

Nog op zoek naar lectuur voor de kerstvakantie? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Tenminste als je bereid bent om je te verdiepen in marxistische boeken. We hebben deze winter drie nieuwe titels in de aanbieding.

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van Lenin is ‘Imperialisme als hoogste stadium van het kapitalisme’ terug beschikbaar in een nieuwe uitgave. We bieden het ook als Lenin-pakket aan, samen met ‘Staat en revolutie’.

Daarnaast maken we Rosa Luxemburg opnieuw beschikbaar in het Nederlands. Twee van haar sleutelbrochures in één boek: ‘Hervorming of revolutie’ en ‘Massastaking, partij en vakbonden’.

Wie het zwaardere werk opzoekt, wordt op hun wenken bediend met de allereerste (!) Nederlandse vertaling van de ‘Grundrisse’ van Marx. Een huzarenstuk dat voor marxists.org is gedaan door Adrien Verlee. We mochten de vertaling als boek uitbrengen en doen dat met de nodige trots!

Product afbeelding
In onze webshop:
Rosa Luxemburg: ‘Massastaking, partij en vakbonden’ en ‘Hervorming of revolutie’
€18
Kopen
Product afbeelding
In onze webshop:
Lenin: ‘Imperialisme als hoogste stadium van het kapitalisme’
€15
Kopen
Product afbeelding
In onze webshop:
Lenin-bundel: ‘Staat en revolutie’ en ‘Imperialisme als hoogste stadium van het kapitalisme’
€25
Kopen
Product afbeelding
In onze webshop:
Marx: ‘Grundrisse. Hoofdlijnen van de kritiek van de politieke economie (ruwe schets)’
€30
Kopen

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist