Betoging tegen geweld op vrouwen en LGBTQIA+ personen

Zondag werd in Brussel betoogd tegen geweld op vrouwen en LGBTQIA+ personen. Campagne ROSA was er uiteraard bij met een dynamische groep en met politiek materiaal. Hieronder het pamflet dat we verdeelden gevolgd door foto’s vanop de betoging.

  • Het hele systeem is schuldig
  • Socialistisch feminisme meer dan ooit
  • Solidariteit met de Palestijnse bevrijding

Twintig miljoen tweets later heeft #MeToo de wereld veranderd. Bekende figuren zoals Bart De Pauw, Danny Masterson en Donald Trump werden veroordeeld. Seksisme valt niet meer te ontkennen. Andere vormen van discriminatie en de toxische cultuur werden aangeklaagd. De overheid en bedrijven werden verplicht tot maatregelen. Er kwamen meldpunten en gedragscodes. Toch blijven seksisme en machtsmisbruik de levens van velen domineren. In België werden dit jaar al minstens 24 vrouwen slachtoffer van femicide.

Een nieuwe golf getuigenissen trekt rond de wereld: #MeToo in Taiwan, klachten tegen machtige figuren zoals Axl Rose, Russell Brand, Jamie Foxx en de leadzanger van Rammstein. Eind november klaagde het Franse parlementslid Sandrine Josso senator Joël Guerria aan voor spiking en poging tot seksueel misbruik.

Sinds #MeToo wordt misbruik volop aangeklaagd, maar de onderliggende machtsstructuren bleven ongewijzigd. Van de kerk, de universiteit, de sportclub, de werkvloer tot het uitgaansleven: overal werd getuigd. De volgende stap moet een strijd zijn tegen de ongelijkheid en macht die overal aanwezig is. Daar gaat socialistisch feminisme over: misbruik bestrijden door de wortels ervan aan te pakken. Zolang we afhankelijk zijn van bazen, aandeelhouders, huisbazen en politici die onze openbare diensten afbreken, zal er misbruik zijn. Zelfs in onze meest intieme relaties is er macht en afhankelijkheid. Dat moet stoppen.

Stop de antifeministische backlash – wij gaan niet terug in de tijd

In de manosfeer promoten Andrew Tate en Dries Van Langenhove stereotypen zoals de tradwives, organiseren ze misogyne campagnes en viseren ze tienerjongens. Het is een online echokamer met grote impact op de echte wereld.

De opeenstapeling van crises versterkt de ongelijkheid en afhankelijkheid. Het vergroot de electorale kansen van conservatieve extremisten zoals Geert Wilders of Javier Milei, die deze maand verkiezingen wonnen. Politiek die vrouwen- en LGBTQIA+ rechten aanvalt, is niet anti-establishment. Het versterkt de ongelijke genderrollen waar het kapitalisme handig gebruik van maakt. Het wordt gebruikt om de lage lonen van vrouwen te normaliseren of om producten te verkopen met seksistische reclames.

Bovendien gebruiken Bart De Wever, Georges-Louis Bouchez en Tom Van Grieken hun discours over cultuuroorlogen vooral om de aandacht af te leiden van thema’s zoals lonen of huisvesting. Ons feminisme is daarom antifascistisch. Bouwen aan een sociaal alternatief voor extreemrechts is meer dan ooit nodig. Daarvoor hebben we een strijdprogramma nodig dat vertrekt van de noden waar de jongeren en de werkende klasse vandaag mee geconfronteerd worden. Hogere (minimum)lonen, een volledig herstel van de index, degelijke pensioenen voor iedereen, massale investeringen in de publieke diensten met voldoende personeel om ze veilig, toegankelijk en gratis te maken … het zijn slechts enkele van de noodzakelijk af te dwingen eisen. 

Socialistisch feministen steunen de bevrijding van de Palestijnse onderdrukten

Ook de Belgische overheid is schuldig aan het bloedbad in Gaza. De vele protestacties die plaatsvonden moeten verder gezet worden. Want terwijl het in Gaza bommen blijft regenen, maken de Belgische oorlogskapitalisten grote winsten. Een deel van de moorden en bombardementen gebeuren met wapens geproduceerd in België. De Palestijnse en Belgische vakbonden riepen op om de wapenlevering aan het Israëlisch leger te stoppen. Nu moet er actie komen om daar ook echt voor te zorgen. De werkende klasse in actie kan oorlog stoppen.

Vorige week circuleerden er beelden van een Israëlische soldaat met een Pridevlag. Ze proberen de bloedige onderdrukking van de Palestijnen te verbergen achter de pride vlag. Cynischer wordt het niet. De pride vlag is een symbool bij uitstek van verzet tegen onderdrukking, extreemrechts en kapitalisme. Dit gefabriceerde progressieve imago dat ze misbruiken om hun oorlogsmisdaden te promoten heet pinkwashing. Het xenofobe en islamofobe idee dat Israël nodig zou zijn om LGBTQIA+ personen te doen accepteren getuigt niet alleen van een paternalistisch en koloniaal gedachtegoed. Het negeert ook de vele LGBTQIA+ personen die strijden tegen de onderdrukking. Bevrijding kan nooit gebeuren op basis van bezetting en onderdrukking.

60% van de slachtoffers in Gaza zijn vrouwen en kinderen. Zolang zij niet bevrijd zijn zullen ook wij geen echte vrijheid en veiligheid bekomen. We kunnen niet toestaan dat het leven gewoon doorgaat terwijl het bloedbad verdergaat. We moeten bouwen aan een internationale massabeweging. We moeten onze strijd voeren tegen dit systeem waarin oorlog winstgevend en normaal is. Tegen een samenleving waarin wereldwijd repressieve regimes worden gesteund omdat ze winst opleveren voor multinationals. Strijden tegen kapitalisme is hoe je een einde maakt aan oorlog en onderdrukking. Ga met ROSA de volgende betoging!

Afspraak op 10 december in Brussel!

Steun Campagne ROSA

Vind je het belangrijk dat ROSA verder actie voert? Steun ons dan door deel te nemen aan onze jaarlijkse wedstrijd. We zijn financieel onafhankelijk in de strijd die we voeren, en halen daarom geld op bij mensen die ons steunen. Wacht dus niet langer en koop een of meerdere tickets (€10). Zo maak je kans om een van onze fantastische prijzen te winnen, waaronder een weekendje voor twee in een Floreal hotel.

Sluit aan

Het bestrijden van misogynie en seksisme is gekoppeld aan de strijd voor sociale huisvesting, voor fatsoenlijke en gelijke lonen, voor klimaatrechtvaardigheid en is een strijd tegen racisme, transfobie en extreemrechts. Socialistisch feminisme betekent breken met het gevestigde feminisme dat de kapitalistische elite wil vervrouwelijken. Kapitalisme is een systeem dat extreme ongelijkheid creëert Het is gebaseerd op uitbuiting, oorlog en onderdrukking. Het is een systeem dat niet in staat is om een einde te maken aan onderdrukking en geweld. Vernoemd naar de revolutionaire socialiste Rosa Luxemburg en burgerrechtenactiviste Rosa Parks, zijn wij een internationale beweging van socialistische feministen. Sluit vandaag nog bij Campagne ROSA aan!

FOTO’S door Liesbeth

De volledige fotoreportage vind je via deze link

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist