Ziekenhuizen aanvallen is barbaars, geen zelfverdediging. Stop de Israëlische staatsterreur!

Voor acties van de werkende klasse en solidariteit met het zorgpersoneel en de patiënten in Gaza!

De massale wraakagressie onder leiding van de Israëlische staat tegen miljoenen belegerde en verarmde Palestijnen kende nogmaals een verdere escalatie met de brute inval in het Al-Shifa ziekenhuis in het noorden van de strook (15 november). Volgens berichten werd een heel gebouw van het ziekenhuis verwoest, inclusief de opslag van medicijnen; honderden mensen werden volledig gefouilleerd en ondervraagd.

Artikel van Socialist Alternative (ISA in Engeland, Schotland en Wales), gepubliceerd op 17 november

Catastrofe in ontwikkeling

Al-Shifa ligt in het noorden en is het grootste ziekenhuis in de belegerde enclave. Het was een van de weinige ziekenhuizen die nog gedeeltelijk operationeel waren in de regio. Het Israëlische leger was over land binnengevallen, omsingelde de stad Gaza en viel het dichtstbevolkte gebied op brute wijze binnen. Al-Quds, het op één na grootste ziekenhuis in de Gazastrook, ook gelegen in het noorden, werd dagen geleden gedwongen te sluiten omdat de brandstof opraakte. Medisch personeel in het Al-Shifa ziekenhuis waarschuwde dat ook daar de brandstof opraakte en kondigde uiteindelijk aan dat het moest stoppen met het gebruik van couveuses, waardoor 39 te vroeg geboren baby’s in groot gevaar kwamen. Minstens vier baby’s zijn sindsdien op tragische wijze gestorven.

Omwille van de toenemende verschrikkingen van de landinvasie zijn vorige week 100.000 Palestijnen uit het noorden van de strook naar het zuiden gevlucht. Foto’s van koetsen getrokken door ezels, families die hun bezittingen dragen en witte vlaggen tonen degenen die konden ontsnappen. ‘Veilige’ doorgangen waren ondertussen verre van veilig. Wegen en konvooien bleven gebombardeerd en beschoten worden.

Nergens is het veilig

Je kunt je alleen maar afvragen wat het lot is van degenen die wisten te ontsnappen – in een overvolle zuidelijke regio, waar honderdduizenden mensen in kleine ruimtes in scholen en ziekenhuizen zijn gepropt voor onderdak, zonder proper drinkwater, voedsel of medicijnen, en humanitaire hulp dreigt te worden stilgelegd vanwege brandstoftekorten. Op donderdag 16 november kregen inwoners van Khan Younis in het zuiden van Gaza het bevel om te ‘evacueren’ van het Israëlische leger. Nergens is het veilig in Gaza.

Het gebrek aan elektriciteit betekent ook dat rioolpompen niet werken, wat het gevaar van ziekten en nieuwe epidemieën met zich meebrengt. Infecties, ziekte en ondervoeding komen bovenop de gevaren van de bombardementen, die al aan meer dan 11.000 mensen het leven hebben gekost – waarvan ongeveer twee derden vrouwen en kinderen. De werkelijke aantallen zullen naar verwachting aanzienlijk hoger liggen en zijn al dagen niet volledig bijgewerkt vanwege de volledige ineenstorting van het zorgsysteem en het afsluiten van de telecommunicatie.

Brutale escalatie

In de ochtend van de inval zaten duizenden gezondheidswerkers, patiënten en ontheemde burgers vast in het ziekenhuis toen het Israëlische leger het gebouw naderde. Gezondheidswerkers beschreven hoe sluipschutters op elke beweging reageerden door te schieten. Het Israëlische leger rechtvaardigt de inval in het ziekenhuis door te zeggen dat Hamas wapens zou verbergen in het gebouw. Ongeacht of dit waar is of niet, mag het geen excuus zijn om een ziekenhuis aan te vallen. Dit is een zoveelste voorbeeld van de manier waarop de goed geoliede propagandamachine regelmatig probeert om het bewust bombarderen van woonwijken en gebouwen, ziekenhuizen en scholen, in een van de dichtstbevolkte, armste regio’s op de planeet, te ontmenselijken en te rechtvaardigen.

Deze afschuwelijke aanval op Gaza vond plaats in de context van een ernstige en brute escalatie van de extreme nationale onderdrukking, sluipende etnische zuivering en bruut geweld van kolonisten en de staat tegen het Palestijnse volk. In de schaduw van de verschrikkingen in Gaza hebben kolonisten en militairen het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever opgevoerd. Meer dan 190 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever zijn gedood in deze zes weken, bijna net zoveel als in de eerste 9 maanden van het jaar.

Bloedbad uit wraak

De aanleiding voor de bloedigste zes weken in de geschiedenis van het Palestijnse volk was de brutale en willekeurige aanval van Hamas-troepen. Deze aanval resulteerde in de moord op 1.200 Israëli’s in het zuiden van Israël – voornamelijk burgers, waaronder vrouwen en kinderen van alle achtergronden; Joods-Israëliërs, Arabisch-Palestijnen en gastarbeiders, en de gijzeling van 240 mensen. Veel gewone Israëli’s worden geconfronteerd met shock en verdriet. De Israëlische regering, die door de overgrote meerderheid van de Israëlische bevolking als verantwoordelijk wordt gezien, propageert genocidale taal van wraak en ontmenselijking. De krant Haaretz berichtte over een groeiende trend van Israëlische soldaten die trots filmen hoe ze zich misdragen tegen willekeurige Palestijnen, wat duidt op het ‘legitimeren’ van wraakacties zonder consequenties.

Het bloedbad uit wraak op miljoenen belegerde en verarmde Palestijnen vindt plaats terwijl de Israëlische regering de bloedbaden tegen Israëlische burgers cynisch gebruikt om de leugen te voeden dat de aanval op Gaza wordt gedaan uit ‘zelfverdediging’. Onze zusterorganisatie in Israël-Palestina, de Socialistische Strijdbeweging, stelt dat er geen vrede, veiligheid en zekerheid kan zijn voor Joden en Palestijnen in de context van kapitalisme en imperialisme; niet in de laatste plaats onder de huidige status quo van bezetting, belegering, onteigening en het ontzeggen van de meeste basisrechten aan het Palestijnse volk, inclusief het recht op zelfbeschikking.

Door de aanval op Gaza dreigt voor de hele regio een escalatie en een regionale oorlog, die vooral ten koste gaat van de armen, arbeiders, vrouwen en kinderen.

Bouw aan de massabeweging tegen de wreedheden in Gaza

ISA is solidair met de vrienden en families van duizenden mensen die zijn gedood in deze gruwelijke slachtingen aan beide kanten van het hek. Wij zijn solidair met de miljoenen mensen in Gaza die te maken hebben met onmenselijke leefomstandigheden, bombardementen en alle gruwelen van de oorlog. We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren, een einde aan de oorlog, belegering en bezetting en een complete uitwisseling van gevangenen en ontvoerden.

Om het einde van de verschrikkingen te bespoedigen, is er nood aan een massabeweging in de hele regio en de rest van de wereld. De afgelopen dagen kwamen er wereldwijd miljoenen mensen op straat voor een staakt-het-vuren, van 800.000 in Londen tot 50.000 in Parijs. De afgelopen weken protesteerden miljoenen mensen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika: in Marokko, Iran, Egypte en Jordanië en op vele andere plaatsen in de regio. De druk van de beweging heeft Macron, de president van Frankrijk, er al toe aangezet zich uit te spreken voor een staakt-het-vuren. Onlangs kondigde de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken aan dat Jordanië een akkoord met Israël om water en energie uit te wisselen niet zal ondertekenen.

Transportvakbonden in België riepen werknemers op om te weigeren militaire zendingen naar Israël te behandelen tot het einde van de oorlog. Havenarbeiders in Barcelona en Italië weigeren schepen te bedienen en wapens naar Israël te vervoeren en roepen op tot een onmiddellijke wapenstilstand. Deze acties moeten door de hele vakbeweging worden uitgebreid naar de wapenproductie en alle sectoren die te maken hebben met de aanval op Gaza en de bezetting. Er zijn vele andere acties geweest van vakbondsleden en activisten die havens en fabrieken blokkeerden die medeplichtig zijn aan de oorlogsmachine; van Oakland tot Melbourne tot Kent, Groot-Brittannië. De massale protesten, stakingen en solidariteitsverklaringen van vakbonden en arbeiders over de hele wereld tonen de weg vooruit . De kracht van de massa’s kan de wreedheden van deze barbarij een halt toeroepen.

Wij eisen:

  • Stop de inval in Al-Shifa! Stop alle aanvallen op ziekenhuizen, scholen en woongebouwen! Voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en vernieuwing van de water-, energie-, brandstof-, medicijnen- en voedselvoorraden. Stop de brutale belegering van Gaza!
  • Stop het bloedbad! Onmiddellijke en volledige uitwisseling van gevangenen en ontvoerden en een einde aan de wrede wraakoorlog op Gaza.
  • Solidariteit met de gezondheidswerkers in Gaza! Sinds 7 oktober zijn bijna 200 gezondheidswerkers gedood door de bombardementen in Gaza. De gezondheidszorg in de Gazastrook zit in een dringende noodsituatie. Vakbonden van zorgpersoneel elders moeten oproepen tot een onmiddellijke wapenstilstand en massale hulp voor medicijnen, apparatuur en medisch personeel.
  • We laten ons niet het zwijgen opleggen door te dreigen met represailles! Vakbonden over de hele wereld moeten zich actief uitspreken en hun leden mobiliseren voor de oproep tot een staakt-het-vuren en meedoen aan arbeidersacties om de oorlogsmachine te ontwrichten. Voor een uitbreiding van de acties aan universiteiten en op scholen. Vakbonden en jongeren moeten terugvechten tegen elke repressieve maatregel tegen mensen die hun stem durven verheffen.
  • Voor een massabeweging in de regio en internationaal, inclusief massamarsen en stakingen. Voor de vorming van democratische strijdcomités in de geest van de eerste Intifada en de waardigheidsstaking van 2021. Voor een einde aan de belegering, bezetting en de extreme nationale onderdrukking van het Palestijnse volk. Voor fundamentele, socialistische verandering in de regio die gelijkheid, welzijn, zelfbeschikkingsrecht en echte vrede kan bieden voor alle werkende mensen, armen en jongeren uit alle nationale gemeenschappen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist