Op 27 september betoogden meer dan 165.000 stakende leerkrachten in Frankrijk om te protesteren tegen het schrappen van jobs in het onderwijs. Gisteren kwamen een 200-tal vakbondsmilitanten bijeen in Brussel om te protesteren tegen het gebrek aan plaatsen op de scholen in de Belgische hoofdstad. Volgens het Brusselse instituut voor de statistiek zijn er tegen 2014 79 extra scholen nodig om de toename van het aantal leerlingen op te vangen. Begin september waren er dit jaar 106 jongeren die geen school hadden gevonden.

Verslag door Laure, foto’s door Karim

De protestactie kende een positieve sfeer. Nochtans is de achtergrond van de feiten niet zo positief. Veel leerkrachten wilden hun woede en ongenoegen uiten. Op de actie konden we ons soms de vraag stellen over het om een protestactie ging of het begin van de campagne voor de sociale verkiezingen of de gemeenteraadsverkiezingen…

Er kwam zelfs een PS-schepen van onderwijs uit Anderlecht een toespraak houden. De man leek ervoor te pleiten dat de rijkdom in de samenleving op een rechtvaardige wijze zou worden verdeeld om zo het probleem van plaatsgebrek en slechte arbeidsvoorwaarden voor het personeel aan te pakken. Was de schepen het beleid van zijn eigen partij vergeten? De PS verdedigt een politiek van begrotingsevenwicht waarbij er in het onderwijs wordt bespaard, onder meer door te besparen op het personeel. In 1995-96 waren het PS-verantwoordelijken waartegen werd betoogd.

Een harde besparingsronde in het Franstalig onderwijs lijkt voorlopig van de baan, maar het zou geen overbodige luxe zijn om alsnog over te gaan tot een algemene mobilisatie van het onderwijspersoneel met ook een benadering naar bredere lagen. We hebben allemaal belang bij een degelijk onderwijs, het is de toekomst van onze kinderen die op het spel wordt gezet!