Werken tot 67 jaar? Onmogelijk! Getuigenis van Bogdan, 45 jaar, bakker

We publiceren een reeks getuigenissen van werkenden voor wie de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar onmogelijk is. Vorige maand spraken we met Laura, een kapster. Volgende maand met Loubna, die in een wasserij werkt. Hieronder de getuigenis van Bogdan, die in een industriële bakker werkt. 

door Guy Van Sinoy

“Mijn naam is Bogdan en ik ben 45 jaar oud. Ik kom oorspronkelijk uit Polen. Ik ontvluchtte mijn land in 1995 en kwam in België aan toen ik 19 was. In die tijd sprak ik geen woord Frans of Nederlands en Polen maakte nog geen deel uit van de Europese Unie. Ik vond werk in een industriële bakkerij dankzij een landgenoot die daar al een tijdje werkte. Omdat ik niet over de juiste papieren beschikte, werkte ik in het zwart. Dat betekende geen betaalde vakantiedagen, geen feestdagen, onbetaalde overuren, enz.”

“In 1998 vertelde een landgenoot die in dezelfde situatie zat over een bijeenkomst die het Brusselse ABVV organiseerde voor arbeiders zonder papieren. Ik ging erheen en herinner het me alsof het gisteren was. Albert Faust, voorzitter van het Brusselse ABVV, verwelkomde ons. Hij legde uit dat we, met of zonder papieren, vooral arbeiders waren en dat we ons moesten verenigen om onszelf te verdedigen. Meer dan zestig van ons luisterden aandachtig. Voor een symbolische lidmaatschapsbijdrage kregen we allemaal een vakbondsboekje. Ik bewaarde het zorgvuldig omdat het mijn eerste officiële document was. In die tijd had ik noch een werkvergunning, noch een verblijfsvergunning.”

“Gaandeweg werd mijn situatie geregulariseerd, vooral dankzij de tussenkomst van het ABVV. Nu heb ik mijn papieren, krijg ik betaalde vakantie, worden mijn overuren betaald en heb ik recht op feestdagen zoals iedereen. Maar de werkomstandigheden zijn nog steeds even zwaar: nachtdiensten, weekends en zeer vroege ochtenden. De temperaturen in de werkplaats zijn extreem: de ovens draaien op meer dan 200°C en de koelkasten staan ingesteld op 4°C! Het tempo is moeilijk bij te houden: 1.000 broden per uur worden geplaatst en verpakt in een lawaaierige omgeving. Er is veel meelstof, wat vaak astma veroorzaakt. Ik zie mezelf niet zo werken tot mijn 67e… Vooral omdat de jaren die ik zwart heb gewerkt niet meetellen voor mijn pensioen.”

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist