Antifascisten protesteren tegen racistisch haatcongres in Gent

Terwijl het Vlaams Belang zich voordoet als respectabel en klaar om te regeren, werden bij extreemrechtse militanten in Diepenbeek en Oostende huiszoekingen verricht omdat ze terroristische activiteiten plannen. Minstens één van hen heeft banden met Voorpost, de ordedienst van het Vlaams Belang. Voor zover we weten, heeft niemand op het VB-congres daar met een woord over gerept. Nochtans brengen die extreemrechtse militanten die van terreur verdacht worden enkel in de praktijk wat het VB predikt.

De media merkten op dat er een verschil was tussen de forse retoriek op het congres en de zogezegd ‘zachtere’ versie van de congresresolutie op papier. Nochtans is die resolutie een recyclage van het racistische 70-puntenplan uit de jaren 1990, min de reeds gerealiseerde punten uiteraard en aangevuld met nieuwe aanvallen. Op het congres werd daar nog een extra ontmenselijkende laag bovenop gelegd. Van Grieken sprak onder meer over “crimineel importgespuis”. Ontmenselijking dient steeds om onmenselijke maatregelen te nemen. Dat zien we ook in Gaza. Een Israëlische minister had het over “menselijke beesten” om een militaire operatie goed te praten waarbij zelfs baby’s vermoord worden. Het Israëlische offensief wordt overigens gesteund door het Vlaams Belang, terwijl dit ongetwijfeld tot meer vluchtelingen zal leiden.

Onder de maatregelen waar het VB zelf nadruk op legt, zijn er de verplichte gemeenschapsdienst voor asielzoekers (waarmee de arbeids- en loonvoorwaarden van alle werkenden worden ondermijnd: welke gemeente zal nog duur personeel inzetten als het over gratis dwangarbeiders beschikt?), het beperken van gezinshereniging waarbij dit gekoppeld wordt aan een hogere inkomensvereiste (wilde het VB zich niet in de markt zetten als gezinspartij en als bestrijder van de elite?) en meer repressie. Razzia’s, deportaties, dwangarbeid en kampen. Daar komt het eigenlijk op neer.

Als het 100-puntenplan van het Vlaams Belang vandaag op minder afkeer van de traditionele pro-kapitalistische partijen botst dan het 70-puntenplan van het Vlaams Blok destijds, is dat omdat heel wat van deze voorstellen ondertussen overgenomen zijn door andere partijen. Bij gebrek aan antwoorden op de redenen waarom mensen vluchten, worden vluchtelingen zelf verantwoordelijk gesteld en worden ze daar bovenop als zondebok gebruikt voor het gebrek aan sociaal beleid in België.

Gelukkig was er gisteren in Gent ook antifascistisch protest. Ruim 400 betogers trokken van het St Pietersplein naar de Stadshal om te protesteren tegen racisme en haat. Er werden ook slogans geroepen in solidariteit met de Palestijnse bevolking. Dat is belangrijk: solidariteit betekent opkomen voor een wereld waarin niemand hoeft te vluchten, maar vrij kan reizen en overal een toekomst kan uitbouwen.

Een verkiezingsoverwinning van het VB zal extreemrechts meer zelfvertrouwen geven, ook de aanhangers die bereid zijn tot terrorisme over te gaan. Dit zal onvermijdelijk tot meer geweld en incidenten leiden. Antifascisten organiseren is cruciaal om daartegen te reageren. Ook daarvoor was de betoging belangrijk. Campagne ROSA en Actief Linkse Studenten vormden vooraan een luidruchtig blok om dat kracht bij te zetten.

We brengen later deze week een uitgebreid antifascistisch antwoord op de voorstellen van het VB-congres. Hieronder twee fotoreeksen vanop de betoging.

Foto’s door Pol:

Foto’s door Jean-Marie:

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist