Weer een aanslag in Brussel. Tegen terreur en haat: solidariteit

Twee Zweedse voetbalfans kwamen om het leven en een derde zwaargewond bij een aanslag in Brussel. De dader is nadien door de politie neergeschoten en overleed in het ziekenhuis. De voetbalwedstrijd tussen Zweden en België werd stilgelegd. Opnieuw is het land in schok.

Waar we doorgaans elk op ons eigen deze schok binnenkrijgen, waren de voetbalfans urenlang samen in het stadion. Belgische en Zweedse fans ondersteunden elkaar met gezangen en door met de lichtjes van hun gsm te schijnen. Zoals steeds in moeilijke omstandigheden, overheersen bij gewone mensen de gevoelens van solidariteit en samenhorigheid.

De 45-jarige dader was een man van Tunesische afkomst. Dit werd door de rechterzijde meteen aangegrepen voor racisme en pleidooien voor een nog brutaler asielbeleid. Ze gaan eraan voorbij dat de politie enkel zo snel kon optreden na tips van de vrouw van de dader en van mensen uit Schaarbeek die de dader herkenden. Ook gaan ze eraan voorbij dat veel mensen die voor de hulpdiensten werken een migratie-achtergrond hebben. Racisme en verdeeldheid helpen op geen manier, ze versterken enkel de haat waarop ook terrorisme zich baseert.

De afgelopen weken hoorden we politici zeggen dat het conflict in het Midden-Oosten hier niet mag ‘geïmporteerd’ worden. Ondertussen ondersteunen ze zelf de brutale staatsterreur tegen de Palestijnse bevolking en versterken ze islamofobie. Het is niet verwonderlijk dat dit tijdperk van wanorde ook leidt tot chaos in de hoofden van heel wat mensen. Het huidige beleid, dat gebaseerd is op de belangen van de heersende klasse, biedt daar geen antwoorden op. Integendeel!

We mogen discussie over hoe opkomen tegen terreur en haat niet overlaten aan de beroepspolitici en de traditionele media. Hun antwoord beperkt zich hoofdzakelijk tot repressie, islamofobie, het sluiten van de grenzen en oorlog. Deze logica is gedoemd om te mislukken. Zoals altijd, zijn de belangen van de meerderheid van de bevolking hierbij van geen tel.

De beste manier om het terrorisme te isoleren en de voedingsbodem te bestrijden die hen toelaat een zekere steun op te bouwen, is door samen op te komen voor een echte toekomst voor iedereen, waarbij niemand in de steek wordt gelaten. Praten over veiligheid en ondertussen een besparingspolitiek doorvoeren die het land in een sociaal kerkhof verandert, is ons zand in de ogen strooien. De arbeidersbeweging en jongeren moeten het initiatief nemen! Van diegenen die ons voortdurend laten inleveren, terwijl zij en bevriende bankiers en aandeelhouders de rijkdom die we produceren verbergen in belastingparadijzen, hoeven we op dat vlak niets te verwachten.

Laat ons tegenover de verdeel-en-heerspolitiek eenheid in strijd en solidariteit plaatsen. Dit gaat in tegen haat en terreur, maar ook tegen een regering en een politiek die dergelijke fenomenen in de hand werkt.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist