Gerechtigheid voor Mathis! Heel het systeem is schuldig

Zondag waren we aanwezig bij de demonstratie voor het Justitiepaleis in Brussel om gerechtigheid te eisen voor Mathis en om institutioneel racisme aan te klagen.

Mathis, 9 jaar oud, werd meer dan 15 minuten lang op de grond getackeld door twee politieagenten in zijn eigen school. Hij was op school slachtoffer geworden van racistische opmerkingen van een ander kind. De aanwezige opvoeders bespraken de zaak niet met het andere kind en lieten hem verder spelen op de speelplaats. In plaats daarvan isoleerden ze Mathis, die boos reageerde op het onrecht en de racistische aanval.

De school besloot de politie te bellen. De moeder arriveerde zo snel mogelijk en vond haar zoon meer dan 15 minuten aan de grond genageld door twee politieagenten. Hij werd vastgekneld onder de knie van een politieagent. Dit is de positie die Lamine Bangoura in België, George Floyd in de Verenigde Staten en Adama Traore in Frankrijk doodde… Nu werd het toegepast op een 9-jarig kind! Ondertussen riepen de agenten naar Mathis dat ze hem in bedwang hielden zodat zijn moeder “niets stom zou doen” en dat ze haar anders ook op de grond zouden gooien. De moeder van Mathis had het goede idee om alles te filmen en te verspreiden op sociale media. Sindsdien heeft ze dit onrecht en het geweld van de woorden en daden van de politieagenten aangeklaagd.

Het racisme hield niet op bij de schoolmuren: in plaats van Mathis als slachtoffer te behandelen, heeft het Openbaar Ministerie aangekondigd dat Mathis vervolgd zal worden voor ongedisciplineerd gedrag en dat haar moeder vervolgd zal worden voor het ‘bashen van de politie’.

Deze gebeurtenis toont eens te meer het institutionele racisme dat inherent is aan het kapitalistische systeem, een systeem dat gebaseerd is op de uitbuiting van de overgrote meerderheid en het stimuleren van verdeeldheid door discriminatie. “You can’t have capitalism without racism,” zei Malcolm X al.

Daarnaast heeft het besparingsbeleid een ravage aangericht in de openbare diensten. Dit leidt tot een tekort aan scholen en personeel, maar ook in onvoldoende vorming rond zaken als discriminatie of omgaan met gewelddadige situaties. Er zijn massale publieke investeringen nodig in openbare diensten zoals onderwijs. Dat is een integraal onderdeel van de antiracistische strijd.

Om blijvende verandering te bereiken, moet de strijd tegen institutioneel racisme worden uitgebreid tot een strijd tegen het kapitalistische systeem zelf.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist