De “Zwitserse consensus” overboord gegooid

Thierry Pierret

De rechts-populistische Centrum-Democratische Unie (UDC/SVP) boekte tijdens de parlementsverkiezingen van 19 oktober een spectaculaire overwinning en wordt de eerste Zwitserse partij.

De SVP/UDC behaalde 27 %, de hoogste score ooit voor een rechts-populistische of extreem-rechtse partij in Europa. De Zwitsers geloofden lang dat hun land immuun was voor de crisis, wat doorbroken werd door het failliet van Swissair. De Zwitsers stemden tegen de neoliberale politiek, sommigen via de groenen of de sociaal-democraten, die campagne voerden rond het behoud van de sociale verworvenheden; anderen stemden voor de SVP/UDC, die vooral campagne voerde tegen de immigratie en tegen een open buitenlandbeleid (bv. tegenover de EU).

Het demagogisch, protectionistisch discours verbergt de neoliberale oriëntatie van deze partij. Hun leider, de miljardair Blocher, eist een belastingsverlaging voor de rijken en verzet zich tegen staatsinmenging in de economie, zelfs inzake Swissair en het behoud van deze jobs.

De polarisatie links-rechts luidt het einde in van de consensuspolitiek naar Zwitsers model en stelt de vraag naar een nieuwe arbeiderspartij, die in staat is om de strijd te voeren tegen de asociale politiek en SVP/UDC-kiezers kan terugwinnen op een links programma.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist