Werklozen profiteren? De moeilijke zoektocht naar werk van een alleenstaande werkloze moeder

De aanvallen op de werklozen worden ons verkocht als een strijd tegen ‘sociale fraude’, wat impliceert dat een groot aantal werklozen zou profiteren van de beperkte uitkeringen die ze genieten. Op die manier wil de regering de jacht op de werklozen voorstellen als iets ‘progressief’. Wij zijn het daar absoluut niet mee eens en organiseren mee het verzet tegen de jacht op de werklozen, onder meer door te mobiliseren naar de Jongerenmars voor Werk op 19 maart in Brussel. We spraken met een alleenstaande werkloze moeder over de moeilijke zoektocht naar werk.

Interview door Emiel Nachtegael

"Op de meeste interimbureaus zeggen ze dat er enkel werk is voor mannen. Dit is zo voor de meeste interimbureaux: Adecco, Creyfs, Manpower,… Werklozen die beroep moeten doen op de kinderopvang kunnen enkel in de dag werken, niet in ploegen, enz. De kinderopvang is er enkel tussen zeven uur ’s morgens en zeven uur ’s avonds, zelfs de buitenschoolse kinderopvang.

“Ik ben bijna één jaar alleenstaande en woon alleen met mijn zoon van zestien maanden. Onlangs moest ik op controle bij de RVA. De vrouw die me interviewde, stelde dat ik zeker niet luidop moest zeggen dat het moeilijk is werk te vinden gezien de noodzaak van kinderopvang. De vrouw zei dat ze dat normaal gezien diende te noteren als negatieve beoordeling!

“Omgekeerd, onlangs kreeg ik van de kinderopvang van de Socialistische Mutualiteiten (!) te horen dat mijn kinderopvang daar ook ‘geschorst’ wordt omdat ik dat niet echt nodig heb. Men zei mij dat ik niet genoeg naar werk zocht…

“Ze verwachten bij de RVA dat iedereen automatisch kinderopvang heeft, terwijl er een enorm tekort is aan kinderopvang. Zo kan men bij de stedelijke kinderopvang, waar de VDAB ons systematisch naartoe verwijst, slechts acht dagen per maand terecht (zes maanden per jaar). Vanaf het negende uur stijgt de prijs van de opvang bovendien met 5 euro/uur. Maar er is niemand die 8 uur per dag werkt.

“Gezien er zo weinig tewerkstelling is in Turnhout, krijg je van het interimbureau vaak aanbiedingen buiten Turnhout. Ik heb geen eigen auto. Al bij al maakt dat dat je soms tien uur per dag onder weg bent. Bij die kinderopvang zegt men dan ook “dat ge uw kind hier enkel kunt laten voor als ge naar de kapper moet”.

“Wie interim doet, heeft vaak onregelmatige uren. Bij de kinderopvang moet je dan ook steeds een nieuwe goedkeuring krijgen. Ondertussen zijn er ellenlange wachtlijsten bij de kinderopvang, tot wachttijden van twee jaar. Bovendien kunnen de prijzen voor de kinderopvang een flinke hap uit je budget nemen, tenzij je onder paritair comité 201 valt. Ik heb al voor verschillende interimbureaus gewerkt: in ploegen, voor de nacht, in Limburg,… Maar dat soort klusjes aannemen is voor mij en mijn kind een financiële aderlating.

“Daarnaast doe ik cursussen voor de VDAB, waar ook wachtlijsten voor bestaan. Momenteel doe ik een cursus “zappen op de arbeidsmarkt”, waarvoor ik drie maanden op de wachtlijst voor gestaand heb. Ik zou graag een cursus voor heftruckchauffeur doen, maar daar wacht ik al twee jaar op de lijst van kandidaten.

“We moeten ons verzetten tegen het plan-Vandenbroucke waardoor tegen 2007 30.000 werklozen geschrapt zullen worden van de dop. Het is misschien wel waar dat er een minderheid van mensen zijn die profiteren van de werkloosheidsuitkeringen, maar het kan niet zijn dat iedereen over dezelfde kam wordt geschoren. Het is niet mijn schuld dat ik werkloos ben.

“In plaats van het schrappen van de werklozen zou men beter het geld in andere dingen steken, zoals het creëren van jobs voor openbare werken. Daarom begrijp ik ook niet hoe het kan dat de patroons nu meer overuren wettelijk willen maken, zelfs al wordt er zoveel voor betaald.”

VERDEEL HET WERK, NIET DE WERKLOOSHEID

Mobiliseer mee naar de JONGERENMARS VOOR WERK, 19 maart 2005 in Brussel

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist